≫ 

Vučić na molebanu u Šumaricama: Predsednik se poklonio žrtvama koje su streljane 1941. godine

Predsednik Srbije prisustvuje molebanu u Kragujevcu, kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu. Na ceremoniji i potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot

  • 3

U spomen- parku "Kragujevački oktobar" u Šumaricama obeležava se Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu i 80 godina od masovnog streljanja civila u Kragujevcu, a državnu ceremoniju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Moleban, pomen stradalima, služio je episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom, a nakon toga predsednik Vučić položio je venac kod spomenika "V3", podignutom na mestu gde su 21. oktobra 1941.godine nemačke okupacione snage streljale đake i profesore kragujevačke gimnazije.

Vence su položili i ministri u Vladi Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, Vojske Srbije, verskih zajednica, Grada Kragujevca, SUBNOR-a, kao i učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije.

Obeležavanju prisustvuju ministri Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i brojni građani. Takođe, prisustvuju i ambasador SAD Entoni Godfri, potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot, predstavnici ambasada Poljske, Slovačke, Austrije, Francuske, Belorusije, Palestine, Kazastana.

Ovo je, inače, prvi put da neki nemački političar prisustvuje na komemoraciji stradalnika u Drugom svetskom ratu, a prisustvo potpredsednice Nemačkog parlamenta je izazvalo prilične reakcije u njihovoj štampi.

Predsednik Srbije objavio je na svom Instagram nalogu "budućnostsrbijeav" fotografiju iz Šumarica.

- Osamdeset godina nezaborava. Ubijali su nedužne ljude, ubijali su nam decu. Čitava odeljenja naše dece vodjena su na streljanje, kao da ih vode na školsku priredbu. Tu decu, decu Šumadije i Srbije, nikada nećemo zaboraviti. Neka je večna slava svim ubijenim junacima i neka večno žive Kragujevac i Srbija! - napisao je Vučić.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Александар Вучић (@avucic)

80 godina od streljanja nedužnih civila u Šumaricama, stradalo je i 300 đaka i nastavnika

U znak sećanja na stradanje nevinih civila u Kragujevcu održava se i tradicionalni "Veliki školski čas,".

Masovno streljanje civila u Kragujevcu smatra se jednim od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, a streljanje je vršeno 19, 20. i 21.oktobra kao odmazda za 10 ubijenih i 26 ranjenih nemačkih vojnika posle sukoba sa partizanima i četnicima na putu između Kragujevca i Gornjeg Milanovca.

Izdata je naredba da se za jednog ubijenog nemačkog vojnika strelja 100 ljudi, a za ranjenog 50.

Tačan broj žrtava nemačke odmazde nije tačno utvrđen, a direktorka Muzeja 21.oktobar Marijana Stanković kaže za Tanjug da ta ustanova raspolaže podacima o 2.796 streljanih civila.

- Naša ustanova se zvanično drži istraživanja našeg pokojnog kolege Staniše Brkiće i ima identifikovanih 2.796 žrtava. Veruje se da ih je nekoliko stotina više, a mi ćemo nastaviti to istraživanje koje cje teajati verovatno decenija posle nas - rekla je Stankovivć.

Među streljanima je, kaže, oko 300 mladića i dece uzrasta od 12 do 20 godina, a među njima su učenici Prve i Druge gimnazije i Učiteljske škole, kao i mladići koji su radili u Vojnotehničkom zavodu.

Kako kaže, prema podaca Muzeja, 19. oktobra je streljano 415 građana u okolini Kragujevca, u selima Grošnica, Mečkovac i Maršić, a 20. oktobra je u Kragujevcu strljeljano grupa od 122 građana, među lojima je bilo i Jevreja.

- Najmasovnije streljanje je bilo na današnji dan kada je ubijeno više od 2.200 građana - kaže Stanković.

Na "Velikom školskom času" izvedena je poema "Crni dan" Duška Radovića, prva poema namenski napisana za tu manifestaciju, a koja je izvedena 1971. godine.

Dramski prikaz režirao je Dragan Jakovljević, a poemu izvodi 12 glumaca Knjaževačkog teatra sa gostujućim glumcem iz Milošem Lazićem, a u saradnji sa Kragujevačkim teatrom.

- Duško Radović je tom poemom postavio temelj i standarde za poeme pisane u poslednjih 50 godina. Poema je vrlo tužna, govori o stradanju dece nevine žrtve koje nisu ništa krive. Opominje i nosi jaku poruku da takvi zločini ne smeju da se dešavaju - rekla je Stanković.

Dodaje da se "Veliki školski čas" u Šumaricama kao komemoracija održava od 1957.godine, a od 1961.godine ta manifestacija se održava kod Spomenika streljanim đacima i profesorima, koji je te godine i otkriven.

Veliki školski čas kraj spomenika streljanim đacima i profesorima prvi put je održan 1957. godine i od tada je u programu učestvovalo više od 50.000 učesnika, napisano na desetine poema, originalnih muzičkih i književnih dela.

U spomen na žrtve streljanja čitav prostor Šumarica je 1953.godine pretvoren u spomen-park, a memorijalni kompleks obuhvata površinu od 352 hektara na kojoj se nalazi 30 masovni grobnica.

U okviru kompleksa nalazi se 10 spomenika koji su podignuti na humkama streljanih.

Video: Na ovom brdu iznad Užica ispisana je istorija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • No pasaran

    21. oktobar 2021 | 11:15

    Опрости али никад не заборави Српски роде. Никад! Слава свим палим жртвама за наше мирно сутра.Нисмо вас достојни данас.

  • Ja

    21. oktobar 2021 | 11:19

    A gde su maske?

  • Una

    21. oktobar 2021 | 10:58

    😢

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA