≫ 

Predizborna trka počinje. Ko će samostalno, ko podeljen u kolone pred birače: Ovo za sada znamo o kandidatima

Na biralištima će se odmeriti snage za nešto više od 5 meseci, a koja stranka će sa kojom u koaliciji nastupiti, ko samostalno, a ko u "nekoliko kolona" za sada je još rano govoriti. Ipak, sudeći po dosadašnjim izjavama, jasno je da nas čeka uzbudljivi period na političkoj sceni Srbije.

  • 14
Aleksandar Vučić, svečanost primopredaje dužnosti predsednik

Foto: Milena Đorđević

Parlamentarni, gradski i predsednički izbori biće održani 3. aprila 2022. godine, potvrđeno nam je posle današnjeg međustranačkog sastanka. Vlast i opozicija "odmeriće snage" na biralištima za nešto više od 5 meseci, a koja stranka će sa kojom u koaliciji nastupiti, ko samostalno, a ko u "nekoliko kolona"za sada je još rano govoriti. Ipak, sudeći po dosadašnjim izjavama sa obe strane, jasno je da nas čeka uzbudljivi period na političkoj sceni Srbije.

Iako za predstavnike vlasti bojkot nije bio opcija i mišljenja su da se politička pobeda osvaja na biralištima, to što je sigurno da će izaći na predstojeće izbore ne znači da ne postoje polja na kojima još nema dogovora.

Među naprednjacima je pitanje ko će biti njihov predstavnik. U ranijoj izjavi za Prvu televiziju, predsednik SNS Aleksandar Vučić rekao je da nikakvu odluku po pitanju kandidature za predsedničke izbore naredne godine, ali da je stav stranke koju vodi da se kandiduju ljudi koji su u stanju da pobede.

Na pitanje da li svi pritisci mogu da utiču na njega da kaže da se neće kandidovati za predsednika, Vučić je rekao da nije doneo nikakvu odluku po tom pitanju.

- Sagledavamo sve sa koalicionim partnerima. Naše izlaganje i na sastanku sa SPS-om pre neki dan je bilo kratko, njihovo je bilo mnogo duže. Naši stavovi su sasvim jasni, ali neću javno govoriti sada o tome - rekao je tada Vučić i dodao da je stranka koju vodi spremna da donese odluku da kandiduje ljude koji su u stanju da pobede.

Ipak, njegove stranačke i koalicione kolege misle drugačije - da je on najbolji kandidat.

Aleksandar Vucic

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević smatra da tu ne treba imati dilemu, niti taktizirati.

- Mislim da smo već do sada kao SNS morali jasno da kažemo da je Vučić naš kandidat za predsedenika države. Mislim da je to najvažnije pitanje, u ovom trenutku je važnije i od izbora za predsednika stranke - rekao je Vučević u intervjuu novosadskom "Dnevniku" i dodao da Vučić ima apsolutnu podršku članstva stranke da se kandiduje za reizbor na položaj predsednika SNS.

On očekuje kadrovske promene u SNS, pre svega u Glavnom odboru, ali i u Izvršnom odboru i Predsedništvu, na stranačkim izborima od 11. do 14. novembra.

Moguće podele na kolone i u vlasti?

 

Pokret socijalista (PS) pozvao je Srpsku naprednu stranku (SNS) da "što pre" javno saopšti da će lider SNS Aleksandar Vučić biti kandidat te stranke za predsednika Srbije na izborima naredne godine, najavljujući da će u slučaju da Vučić ne bude kandidat, PS na predsedničke izbore izaći sa svojim kandidatom.

Aleksandar Vulin

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Navodeći da su „lojalan i pouzdan saborac SNS“, iz Pokreta socijalista su ocenili da bi Vučićeva kandidatura za novi mandat na funkciji predsednika Srbije, „ujedinila sve koji veruju u slobodnu Srbiju“.

Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) dogovorile su se da nastave saradnju i nakon izbora koji su u Srbiji najavljeni za 2022. godinu, izjavio je predsednik SPS-a Ivica Dačić 3. septembra.

Nakon sastanka delegacija te dve partije, Dačić je izjavio da je predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ostavio socijalistima mogućnost da se opredele kakva će biti saradnja - da li će nastupati na jednoj listi na izborima i da li će imati zajedničkog predsedničkog kandidata ili ne.

Dačić je ponovio svoj stav da Vučić treba da bude zajednički predsednički kandidat vladajuće koalicije na izborima.

Opozicija ujedinjena ili u nekoliko kolona?

 

Da li će doći do ujedinjenja opozicije ili će nastupiti u više kolona za sada je najveće otvoreno pitanje. Ako se i podele, nejasno je ko će zajedno, a ko protiv koga?

Prema pisanju medija, za sada su se javili prvi predlozi sporazuma o saradnji, za sada stranaka okupljenih oko dva tabora. Sa jedne strane "Zajedno za Srbiju" (ZZS) i "Ne davimo Bograd", a sa druge SSP, DS, PSG i PZP.

"Ne davimo Beograd" i ZZS svoj plan su nazvali "Put do pobede", koji ima sedam tačaka. Plan se bavi kontrolom izbora, formiranjem predizbornih saveza, tačkom o uzajamnom nenapadanju, a predlaže se i stvaranje postizborne koalicije u kojoj bi najjača opoziciona lista dala kandidata za gradonačelnika ili premijera, ali i dogovaranje oko zajedničkog kandidata za predsedničke izbore.

Lokalni izbori Šabac

Lokalni izbori u Šapcu / Tanjug/ Nikola Anđić

S druge strane, predlog stranaka okupljenih oko SSP predlaže takođe kontrolu izbornog procesa, jednu listu za beogradske izbore, ukrupnjavanje opozicije, rad na pronalaženju zajedničkog kandidata za predsedničke izbore, a i ovde se nalazi predlog o međusobnom nenapadanju.

Narodna stranka za sada zna ko neće biti kandidat

 

Što se Narodne stranke tiče, za sada se zna ko neće biti kandidat- Vuk Jeremić, ako je suditi po izjavi lidera NS lično.

On je rekao da, ako bude doneta odluka dela opozicije o izlasku na izbore, on ne planira da se kandiduje za predsednika Srbije. A ko će - to još nije saopšteno.

Stranka nekadašnjeg predsednika države, Borisa Tadića, naišla je na tačku razmimoilaženja sa SSP Dragana Đilasa.

Poslednjih dana se sve više priča o mogućoj saradnji SDS i Demokrata koji su prošle godine izašli iz DS, pošto se nisu slagali sa politikom lidera stranke Zorana Lutovca, pa su napravili svoju političku grupaciju.

IZBORI KOALICIJA NOVA PAVLE GRBOVIĆ, BORIS TADIĆ, ARIS MOVESIJAN

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema poslednjim informacijama, SDS i Demokrate pregovaraju da zajedno, na jednoj listi, izađu na izbore sledeće godine. Ipak, to je ostalo za sada samo na priči.

Tadić je rekao da zarad viših interesa i pokušaja jedinstva opozicije deset godina ćuti o mnogim istinama i ostavlja sve sukobe po strani.

- Međutim, baš kao što ne postoji nijedan njihov poziv na bilo šta u vezi sa jedinstvom opozicije na koji se nisam odazvao, ne postoji nijedan moj poziv koji je taj deo opozicije ikada prihvatio - rekao je Tadić.

Na pitanje da li to što su najavili učešće u telima dogovorenim u pregovorima uz posredništo Evropskog parlamenta, znači da su odlučili da izađu na izbore, Tadić kaže da to samo znači da su odlučili da se do kraja bore za minimum izbornih uslova pod kojim bi mogli da izađu na izbore.

Dveri: Ako ne bude zajedničkog kandidata opozicije, naš će biti Boško Obradović

 

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da taj pokret neće potpisati završni dokument o poboljšanju izbornih uslova dok ne vide njegovu završnu verziju.

Oni su u nedavnoj izjavi saopštili da, ukoliko ne bude zajedničkog kandidata opozicije na izborima za predsednika Srbije, njihov kandidat biće predsednik tog pokreta Boško Obradović.

- Do sada niko nije, osim kuloarskih priča, izašao sa nekim drugim zvaničnim predlogom. I pravi je trenutak da pitamo: ko je medju liderima opozicije bolji kandidat od Boška Obradovića i zbog čega? - naveo je u saopštenju potpredsednik Dveri Ivan Kostić.

Prema njegovim rečima, ako opozicija ponudi boljeg kandidata za predsednika države, Dveri su spremne da o tome razgovaraju, pa čak i povuku kandidaturu Boška Obradovića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hope

    23. oktobar 2021 | 18:10

    Očekujem uspeh Zavetnika!!!

  • Мијо

    23. oktobar 2021 | 18:06

    Нема бољег кандидата за председника нити боље листе за бољу Србију од СНС-а они једини имају план за будућност наше земље све остале странке су једно велико ништа у односу на СНС.

  • Milan

    24. oktobar 2021 | 01:50

    Ko god i sa kim da se udruzi, narod nece menjati stranku koja je podigla Srbiju, bukvalno od drzave koja je bila pred bankrotom, BDP je uvecan za 20 milijardi evra godisnje, standard podigli za duplo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA