≫ 

"Dok sam ja predsednik neće biti sankcija i blokada na Drini": Vučić o detaljima razgovora sa Dodikom

Predsednik Srbije rekao je da su se na stolu našle sve važne teme o odnosima Srbije i BiH, političke ali i ekonomske

  • 26

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Sastanak, koji je počeo oko 18 sati, trajao je oko jedan sat, a nakon toga su krenule izjave za medije.

"Neće biti blokada na Drini"

 

Predsednik Srbije rekao je da je preneo Dodiku važne poruke ljudi iz sveta i da mu je drago što je izrazio spremnost da sasluša mišljenje drugih ljudi, kao i da je važno da pokušamo da sačuvamo mir.

- Ali, važno je i da pokušamo da pokažemo da nije RS nikakav izvor problema, već smo svi u regionu spremni za razgovor. Srbija će se apsolutno suprotstaviti, i nećemo se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama koje bi uveli protiv bilo koga u Srpskoj. Naš stav je vrlo čvrst i jasan. Neću reći da upozoravamo, ali molim sve da razgovaramo i rešavamo probleme dijalogom. Srbija se neće pridružiti sankcijama dok sam ja predsednik, neće biti blokade na Drini – rekao je Vučić.

Vučić: Na stolu sve važne teme o odnosima Srbije i BiH

 

Predsednik Srbije rekao je da su se na stolu našle sve važne teme o odnosima Srbije i BiH.

- Razgovarali smo o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Srpske, Srbije u BiH. Do kraja godine očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora za auto-put od Sremske Rače i to je velika stvar za sve nas - rekao je predsednik.

Vučić dodaje da je zamolio Dodika da razgovara sa kolegama u Sarajevu da se ubrza izgradnja auto-puta prema Sarajevu.

– Mi već radimo projektnu dokumentaciju za put Požega-Kotromane. Želim da kažem ljudima da je za nas važno da se 98 kilometara od Višegrada do Sarajeva uradi što pre. Mi ćemo uskoro potpisati ugovor o izgradnji puta Požega-Boljare, kako bi se spojili i sa Raškom oblašću. Time bismo spojili istočni deo RS i BiH, ali i Goražde, Istočno Sarajevo, Pale, ali i Sarajevo. Mislimo da bi ta vrsta spajanja između srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma važna za razvoj – kazao je Vučić, pa dodao:

– Govorili smo i o tome što ni sa jedne strane Drine nema normalnog puta koji spaja RS i Srbiju. Mi planiramo da dodatno povećavamo snagu i intenzitet komunikacija i sa RS i sa BiH.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Milorad Dodik, Republika Srpska, Vila Mir

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vučić kaže da je sa Dodikom razgovarao i o ekonomskoj situaciji, pogotovo o nestašicama električne energije.

Osim ekonomije, razgovaralo se i o političkim dešavanjima u zemlji i regionu.

Dodik: Republika Srpska razvlašćena od poljoprivednog zemljišta i šuma

 

- Vidimo da se dosta žuči prosipa na nepotrebne teme. Ja sam upoznao predsednika Vučića da je RS u nemogućoj atmosferi pritiska dala saglasnost da se ukinu oružane snage RS. Današnja situacija je sledeća - Ustav BiH ne poznaje nadležnosti BiH za odbranu. Mi ćemo nastaviti sa našim aktivnostima, ja razgovaram sa predsednikom o tome, i sa nekim drugim prijateljima ću razgovarati kako bismo došli do najboljih rešenja - rekao je Dodik.

On kaže da je Republika Srpska povređena, i da se suočava sa velikim pritiscima međunarodnih faktora, a da je kruna svega postavljenje novog visokog predstavnika.

- Nikakvi sukobi nisu potrebni, i neće ih biti. Ja neću da žrtvujem mir, ali sam spreman sve da žrtvujem za Republiku Srpsku. Visoki predstavnik je nametnuo zakon, a na to nije imao pravo. Pre neki dan je bila sednica Sudskog tužilačkog veća. Šest Bošnjaka je glasalo da se smeni predsednik, koji je Hrvat. Nijedan Srbin nije glasao. I to žele da urade u Sarajevu, da preuzmu kontrolu i da upravljaju procesima u BiH - rekao je Dodik.

On kaže da postoje problemi i sa ljudima koji žele da prave probleme i tako šalju različite poruke.

- Reći ću vam ovo, 1999. godine sam bio na sastanku kada je Holbruk odlučivao. Tada je traženo da se SDS proglasi za terorističku organizaciju. Ja sam rekao da ću u tom slučaju napustiti sve dužnosti, zato što u mom narodu nema terorističkih organizacija. Danas vidimo isti taj SDS da javno prizivaju sankcije protiv mene i RS, kako bi ostvarili svoje male interese - kazao je Dodik.

Srpski član predsedništva BiH je rekao da je spreman da razgovara, ali da neće dozvoliti prepuštanje zemljišta i šuma centralnim vlastima u Sarajevu.

- Hvala predsedniku Vučiću što me je saslušao, i slažemo se da mir nema alternativu. Mi ćemo se politički borbeno boriti za naša prava. Mi ništa ne diramo od Bosne i Hercegovine. Ali ono što ste oteli - ili ćemo mi unilateralno vratiti, ili ćemo drugačije razgovarati. Pre deset godina se pojavila Ketrin Ešton u Banjaluci. Tada smo potpisali zajedničku izjavu, i odgodili referendum. A reformi nikakvih nije bilo - rekao je Dodik.

"Uz radnu večeru o važnim pitanjima"

 

- Uz radnu večeru razgovaraćemo o svim važnim pitanjima sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom - naveo je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je uoči sastanka da će da će upoznati predsednika Srbije sa političkim razvojem situacije u BiH i sa tim da Republika Srpska ne veruje u slatkorečive, lažne dobre namere nekih zapadnih faktora i Bošnjaka.

- I ovaj sastanak predstavlja kontinuitet ranijih sastanaka. Razgovaramo o situaciji i dogovaramo se o mogućim reakcijama koje su uvek vezane za naša prava - rekao je Dodik i dodao da u Sarajevu uvek pokušavaju da "donesu neku odluku da smire Republiku Srpsku, a posle toga po pravilu sledi još gora odluka - prenosi RTRS.

Dodik kaže da razume šta Srbija može da učini, a šta ne, te da od Vučića ne traži podršku u celosti, ali očekuje, kako je naveo, razumevanje koje mora da postoji.

Dodik je naglasio da mnogi koji odlučuju o BiH samo površno gledaju pravo, ustav i međunarodne akte i sa pozicije politike sile pokušavaju da kreiraju odnose.

- Mi moramo to da zaustavimo, jer nakon godinu dana od Republike Srpske ništa neće biti. Ja sam čovek koji je uložio svoj politički život u ovo. Čujem danas svašta o sebi, a bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv. Nisam glup da bi se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu, "tetoši" neke Srbe ovde, podvaljuje i pokušava da nam nametne rešenja, priča o zajedničkoj državi, a pravi muslimansku državu, kojom su veoma zadovoljni u Sarajevu - rekao je Dodik.

On je istakao da je potpuno vidljiv ujedinjeni politički blok Bošnjaka, što nije slučaj sa predstavnicima Srba.

Video: Vučić se sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Dodikom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    23. oktobar 2021 | 22:42

    Trudićemo se da se mirnim putem dođe do odgovarajućeg rešenja

  • Zeljko

    23. oktobar 2021 | 18:03

    'alaj smo se sastali becari....

  • Срб

    23. oktobar 2021 | 19:29

    Има доста србомрзаца Није их брига за КиМ а тек за Републику Српску

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA