≫ 

Dačić: Uglavnom svi zadovoljni dokumentom, ostvaren napredak u dijalogu bez predstavnika EP

Dve opozicione stranke do sada su poslale predloge članova nadzornog tela za praćenje medija, a rok za predlaganje produžen je za još dva-tri dana - preneo je predsednik Narodne skupštine

  • 0
Ivica Dacic

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže za RTS da su uglavnom svi zadovoljni dokumentom koji je dogovoren na prvom koloseku dijaloga vlasti i opozicije, ali nije želeo da iznosi detalje.

Dve opozicione stranke do sada su poslale predloge članova nadzornog tela za praćenje medija, a rok za predlaganje produžen je za još dva-tri dana, kaže Dačić.

Članovi Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca završili su raspravu o poboljšanju izbornih uslova, a potpisivanje dokumenta očekuje se sledeće nedelje.

Kako je precizirano, načelni dogovor se tiče izbornog zakonodavstva, izbornog procesa kada je reč o podnošenju lista, prikupljanja potpisa, kontrole biračkog spiska i samog dana glasanja, rezultata izbora i njihovog saopštavanja, kao i zastupljenosti u medijima i finansiranja kampanje.

Govoreći u Dnevniku RTS-a, predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je da je završen najveći deo posla i da ostaje još onaj formalni deo.

- Pošto je to bio predlog stranaka, one žele da svi to potpišemo, pre svega u interesu stvaranja jedne slike u javnosti koja je realna. Ostvarili smo napredak u ovim mesecima, mnogo puta smo razgovarali, na tim sednicama radne grupe bili smo veoma konkretni, razgovarali o svakoj zamerci, vlast je izrazila veliku fleksibilnot. I predsednik Vučić je više puta učestvovao i na kraju smo došli do dokumenta koji će biti predstavljen sledeće nedelje, tako da ne bih govorio o pojedinostima, ali je to dokument sa kojim su uglavnom svi zadovoljni - napominje Dačić.

Prema njegovim rečima, u tom dijalogu učestvuje sedam najvećih stranaka i koalicija koje su učestvovale ili nisu na prošlim izborima, a po nekim istraživanjima javnog mnjenja spadaju u veće opozicione stranke.

- Osim Boška Obradovića i Dveri koje nisu učestvovale na izborima, tu su predstavnici POKS-a, Žika Gojković, Saša Radulović - Dosta je bilo, DSS - Miloš Jovanović, SRS - Aleksandar Šešelj, Tu su Zavetnici - Milica Đurđević i Zdrava Srbija - Milan Stamatović. Oni su rekli, shodno unošenju još određenih izmena, da su spremni da zajedno sa nama, sa mnom kao predsednikom Skupštine, potpišu taj dokument koji bi bio poslat i ostalim strankama na izjašnjavanje - napomenuo je Dačić.

"Tadić i DSS-POKS poslali predloge za nadzorno telo za medije"

Prema njegovim rečima, u ovoj vrsti dijaloga nisu učestovale stranke Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Borisa Tadića.

- Ostali su učestvovali u raznim fazama dijaloga. Ono što je jasno je da se očekuje da svi izađu na izbore, nismo razgovarali o nekim novim datumama. Bez obzira što je osvanula vest da smo dogovorili 3. april, ta stvar je stajala u tim papirima od samog početka, juče je samo ponovljeno to i ponovljeni rokovi, to su ustavni rokovi, 45 dana pre održavanja se raspisuju parlamentarni i lokalni - naveo je predsednik Skupštine Srbije.

Govoreći o nadzornom telu za medije za praćenje izbora, predsednik parlamenta je rekao da je to bio jedan od veoma značajnih predloga koji je usvojen na dijalogu sa evroparlamentarcima.

- Imaće 16 članova, šest prelaže REM, šest opozicija, to bi trebalo da meni predlože i da ja sa četiri evroparlamentarca predložimo šest predstavnika opozicije Ministarstvu kulture koje će samo formalno da obavi izbor. Iz želje da što pre to telo formiramo, pozvao sam stranke da što pre dostave predloge, još prošlog ponedeljka. Sinoć sam obavešten da je stigao samo predlog od Tadića i DSS-POKS. Produžili smo rok još dva-tri dana - istakao je Dačić.

Ponovio je da je sve definisano i prihvaćeno šta je predloženo od strane opozicije.

- Ustanovili smo praksu da redovno zakazujem sastanke sa predsednikom Republike gde ih on informiše o dugim pitanjima koja su važna a nisu vezana za izborni proces, Kosovo i Metohija, Republika Srpska - rekao je Dačić.

Kaže da ne broji izbore na kojima je učestvovao dodajući da za pravu partiju kampanja nikad ne prestaje.

- Od '90. godine do danas učestvovao sam na svim izborima, ne znam koji je broj, nisam nikad brojao. Nadam se da nisam na kraju karijere da moram da brojim - naveo je Ivica Dačić.

Video: Dačić: Potpisivanje dokumenta sledeće nedelje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA