≫ 

Nova migrantska ruta: Od Skadra, preko Kosova, pa prugom ka Raški

Grupe, navodno, stižu brodovima do Skadra, a onda kreće njihov kopneni put iz Albanije. Dolaze do Južne Mitrovice, a onda put ka Srbiji nastavljaju na pruzi Raška - Kosovska Mitrovica

  • 4
Migranti kosovo Preševo, pruga voz

Foto: Shutterstock Editorial/Profimedia

Saznanja o migrantskoj ruti koja ide preko Kosova i Metohije u centralnu Srbiju postoje već neko vreme. Do skoro je bila minimalna, jer se primarno prelazilo preko Severne Makedonije u Srbiju. Sada je to drastično intenzivnije i značajan broj migranata koristi ovu rutu, prenosi N1.

Tunel na pruzi Raška - Kosovska Mitrovica, praktično je poslednja stanica za pripremu migranta pre nego što uđu na centralni deo Srbije.

O migrantskoj ruti preko severa Kosova do sada se vrlo malo govorilo. Ali, ona je pojačana u poslednjih godinu dana.

Uglavnom je koriste mladići starosti između 20 i 25 godina koji dolaze iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Alžira, Maroka… Kreću se u grupama koje imaju svoje vođe. I to rade vrlo oprezno, zaobilazeći vojsku ili policiju ukoliko ih primete. Najčešće putuju u jutarnjim ili večernjim satima.

- Mi smo iz Sirije. Krenuli smo u Holandiju. Ne znam u kojoj ćemo zemlji završiti. Nadam se u zapadnoj Evropi - kaže jedan mladi Sirijac.

Može se nagađati zašto je ova ruta intenzivirana, a ono što se može uzeti kao potencijalni uzrok jesu žičana ograda koju Srbija gradi prema Severnoj Makedoniji ili manja kontrola preko administrativnih prelaza u odnosu na granični pojas sa Makedonijom.

Balkanska ruta preko Kosova, migrantima ranije nije bila primamljiva. U poslednje vreme sve su češće grupe koje ovuda prolaze. Prugom koja povezuje Kosovo i centralnu Srbiju svakoga dana prolaze grupice migranata i idu ka Raški. Odatle organizovano putuju na sever zemlje, gde čekaju svoju šansu da uđu u neku od zemlja EU.

Grupe, navodno, stižu brodovima do Skadra, a onda kreće njihov kopneni put iz Albanije. Dolaze do Južne Mitrovice, a onda put ka Srbiji nastavljaju upravo tom prugom.

Grupa migranta koju smo sreli ne želi da o svom putovanju govori pred kamerama. Ali ispričali su nam da su putovanje započeli iz Turske. Kako su nam rekli, postoje i organizovani prevozi od Albanije do Kosova, a takva tura košta 150 do 200 evra po osobi. Pojedini migranti su nam ispričali da putuju i dva meseca do Srbije.

Dragan Kivčević živi u kući na železničkoj stanici Rudnica, na par kilometara od prelaza Jarinje. Poslednjoj za vozove koji dolaze iz Kraljeva. Kako je ispričao za N1, poslednjih meseci je viđao grupe od po nekoliko stotina migranata.

- Jednog jutra pre mesec dana, ovuda ih je prošlo sigurno oko 500. Pruga je bila preplavljena migrantima. Obično idu u grupama od 10 do 15 ljudi. Nekada ih bude i manje, a nekada više. Sve zavisi - priča Kivčević.

Na ruti preko Albanije i Kosova nema migrantskih kampova, pa tako nema ni humanitarnih organizacija koje bi im pomogle. Uzdaju se isključivo u svoju sposobnost da pređu zacrtani put. Jedno „putovanje“ migranta do željenog cilja u EU može da potraje mesecima, pa i godinama.

Video: Policija pronašla skrovište sa 91 migrantom: Vraćeni su u prihvatni centar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ffm

    24. oktobar 2021 | 10:23

    A kako oni predju u srbiju , ko ih pusti bez pasosa i bez pcr testa i 10 dana karantina???????

  • Z

    24. oktobar 2021 | 10:29

    Sve ono protiv cega su nam se preci borili, ne bi li sacuvali srpski identitet i postojanje, mi polako unistavamo. Nemojte se cuditi kada Srbijom za 10 godina budu odjekivale hodze sa dzamija a ne crkvena zvona... Sramota, ne znam sta reci vise

  • NS

    24. oktobar 2021 | 10:52

    Srbija mora hitno reagovati i spreciti ulazak migranata na nasu teritoriju. Treba im zabraniti ulazak i u Kosovsku Mitrovicu. Neka idu u Zemlju koju su podrzavali 20 godina i koja ih je ostavila na milost i nemilost novoj vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA