≫ 

Selaković i Šmid: Snažno partnerstvo Srbije i OEBS-a

Tokom prve posete Srbiji u svojstvu generalnog sekretara OEBS, Šmid će se sastati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković

  • 0
Selaković Šmid

Foto: Selaković Šmid

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid koja je poručila da partnerstvo Srbije sa tom organizacijom ostaje snažno i pohvalila Srbiju za doprinos stabilnosti u regionu, ali i šire.

Ministar Selaković je posle sastanka sa Šmid, na zajedničkoj pres konderenciji rekao da Srbija OEBS smatra jednom od najznačajnijih regionalnih bezbednosnih organizacija koja danas predstavlja platformu za dijalog i jedinstven format za suočavanje sa bezbednosnim izazovima ne samo u Evropi, nego i šire.

Selaković je kazao da je sa Šmid razmenio mišljenja i stavove o tome kako vide budući rad organizacije, istučući da Srbjia sa OEBS-om ima izuzetno dobru saradnju.

Šef srpske diplomatije je podsetio generalnu sekretarku OEBS-a na posvećenost Srbije toj organizaciji i njenim principima što je, kako kaže, došlo do izražaja naročito tokom, predsedavanja OEBS-om 2015.godine, ali i tokom predsedavanja Forumom za bezbednosnu saradnju 2017. godine.

- U susret 50. godišnjici Helsinškog završnog akta, izrazio sam spremnost da zajedno sa drugim državama ucesnicama radi na reafirmaciji principa OEBS-a, naročito onih koji su utvrđeni tim aktom -  rekao je Selaković.

Selaković Šmid

Foto: Selaković Šmid

Ukazao je na specifičnost Srbije u kojoj, za razliku od ostale 52 države učesnice, postoje dve misije OEBS sa sedištima u Beogradu i Prištini i istakao da je naša zemlja posebno ponosna na saradnju sa misijom u Beogradu koja, kako kaže, daje nesebičan i značajan doprinos reformskim procesima u Srbiji usmerenim na stvaranje kvaliternijeg, uređenijeg i efikasnijeg društva.

Dodao je da je sa Šmid razgovarao i o funkcionisanju misije OEBS-a na KiM i da je upoznao generalnu sekretarku sa poslednjim dešavanjima u južnoj pokrajini, u septembru i oktobru.

Selaković je Šmid upoznao sa, kako je rekao, narastujućim tenzijama na KiM i činjenicom da je u poslednjih 10 meseci broj etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo značajno povećan.

- Važan aspekt razgovora o KiM je funkcionisanje misije OEBS sa sedištem u Prištini koju smatramo najvažnijim međunarodnim statusno neutralnim prisustvom od strane jedne regionalne međunarodne organizacije na terenu, a koje se realizuje u skladu sa Rezolucijom 1244 UN - naglasio je ministar.

Naveo je da je sa Šmid razgovorao i o stanju u regionu i da ju je upoznao sa pozicijama Srbije u odnosu na dešavanja u regionu ističući posvećenost Srbije izgradnji dobrosusedskih odnosa, očuvanju stabilnosti i jačanju regionalnih integracija.

- Posebno naglasivši inicijativu Otvoreni Balkan kao i sve što je usmereno ka jačcanju komunikacije među državama u našem regionu, ali i jačanju saradnje između građana naših država - kazao je ministar.

Selaković Šmid

Foto: Selaković Šmid

Zahvalio je generalnoj sekretarki na posvećenosti koju, kako je rekao, pokazuje prema regionu i interesovanju i razumevanju za pitanja i izazove sa kojima se suočavamo.

- U Srbiji imate iskrenog i pouzdanog partnera, želimo da nam dolazite češće i da vaše prisustvo bude podrška našim naporuma da od Srbije stvormo još uređenije i stabilnije društvo, ali i nekog ko će, postupajući odgovorno i mudro davati ključni doprinos očuvanju stabilnosti i mira u regionu i promociji najboljih evropskih vrednosti - poručio je Selaković.

Generalna sekretarka OEBS-a istakla je da je razgovor sa Selakovićem bio konstruktivan i da su istakli značaj uloge OEBS-a kao najveće međunarodne bezbednosne organizacije koja ima jedinstveni pristup miru i bezbednosti.

- Mir i bezbednost treba gledati u kontekstu ekonomskih i ekoloških pitanja, ali i vezano za ljudska prava - rekla je Šmid.

Poručila je da partnestvo OEBS-a sa Srbijom ostaje snažno i dodala da je Srbija, još od predsedavanja tom organizacijom 2015.godine, doprinosila stabilnosti u regionu i šire.

Kako je rekla, na sastanku je razgovarano o reformama i napretku Srbije, radu Misije OEBS-a u Srbiji, kao i reformama u bezbednosnom sektoru što će, kako je istakla, policiju učiniti boljom i u službi građana.

- Naša misija će nastaviti da podržava implementaciju zakonodavstva i reformi kako bi se dostigli zacrtani ciljevi - poručila je Šmid.

Selaković Šmid

Foto: Selaković Šmid

Pohvalila napore Srbije za ostvarivanje kontakata među građanima regiona ističući da je Srbija predvodnik regionalnih inicijativa i da je pokazala posvećenost dobrosusedskim odnosima.

Tokom prve posete Srbiji u svojstvu generalnog sekretara OEBS, Šmid će se sastati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković.

Predviđeno je i da se tokom boravka u Beogradu sastane sa predstavnicima Ženske parlamentarne mreže, sa predstavnicima civilnog društva i partnerima OEBS, kao i sa osobljem misije OEBS u Srbiji.

Video: Selaković: Srbija vodi borbu za bolju budućnost, za našu decu i mir

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA