≫ 

Predsednik Srbije se sastao sa generalnom sekretarkom OEBS

Helga Šmid je pohvalila Srbiju zbog rezultata i napretka u svim oblastima od značaja, što je prikazao najnoviji Izveštaj Evropske komisije, te da je napredak posebno ostvaren u sferi ekonomije i doprinosa regionalnoj stabilnosti i povezivanju

  • 0
Aleksandar Vučić Helga Šmid Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Helgom Šmid, sa kojom je razgovarao o učešću ove institucije u reformskim procesima u Srbiji, kao i o prioritetima u budućoj saradnji, evropskom putu Srbije i reformama u oblasti vladavine prava.

Predsednik Vučić je istakao značaj saradnje sa OEBS-om, čija su iskustva značajna za unapređenje reformskih procesa u Srbiji, naročito u savetodavnom aspektu prilikom sprovođenja reformi, kao i u pružanju podrške jačanju demokratskih institucija, podsticanju dijaloga i pružanju podrške civilnom sektoru.

- Za Srbiju je rad na nastavku reformi od ključnog interesa, kako za dalji napredak zemlje u svim oblastima, tako i u cilju očuvanja stabilnosti u regionu - istakao je predsednik Vučić i dodao da rad na daljem unapređenju regionalnog povezivanja predstavlja jedno od temeljnih polazišta spoljne politike Srbije, dok je njen prioritet – punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, predsednik je posebno naglasio da je Srbija spremna na ubrzanje pristupnog procesa i da je upravo zbog toga prihvatila i novu metodologiju pregovaranja.

Generalna sekretarka Šmid je naglasila da će OEBS, kao pouzdan partner Srbije, nastaviti da prenosi iskustva institucijama Srbije u pogledu najboljih praksi na našem reformskom putu. Ona je pohvalila Srbiju zbog rezultata i očiglednog napretka u svim oblastima od značaja, što je prikazao i najnoviji Izveštaj Evropske komisije, te da je napredak posebno ostvaren u sferi ekonomije i doprinosa regionalnoj stabilnosti i povezivanju.

Šmidova je posebno istakla spremnost OEBS-a da pruži podršku unapređenju medijske situacije u Srbiji, kao i u oblasti vladavine prava i primeni standarda zelene agende.

Sagovornici su takođe konstatovali da je uloga OEBS-a od izuzetnog značaja za regionalnu bezbednost i da je Srbija, u skladu sa načelima ove organizacije, čvrsto opredeljena da i dalje daje pun doprinos regionalnoj stabilnosti.

Tokom prve posete Srbiji u svojstvu generalnog sekretara OEBS, Šmid će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković, a ranije u toku dana razgovarala je i sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Video: Vučić poručio Srbima s Kosova: NATO da obuzda Albance ili će Srbija to uraditi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA