≫ 

Brnabić izvestila Šmid: Žene u Srbiji prednjače na rukovodećim mestima u pojedinim samoupravama i gradovima

Premijerka Srbije i generalna sekretarka OEBS-a su razmenile mišljenja o oblastima u kojima je moguće produbiti saradnju, poput regionalne saradnje, posebno kada je reč o organizovanom kriminalu i trafikingu

  • 2
Ana Brnabić OEBS Helg Šmid Foto: Tanjug/VRS/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Helgom Šmid o reformama koje Vlada Republike Srbije sprovodi u brojnim oblastima, posebno kada je reč o vladavini prava, medijskim slobodama i bezbednosti novinara, ali i o saradnji u regionu i globalnim problemima sa kojima se suočava ceo Zapadni Balkan.

Premijerka Brnabić zahvalila je generalnoj sekretarki na podršci koju ta misija pruža Srbiji u ključnim reformama, istakavši da je jednako lično posvećena kako ustavnim promenama tako i bezbednosti novinara, posebno žena u novinarstvu, jer je to, kako je naglasila, crvena linije preko koje se ne prelazi.

Jedna od tema o kojoj se razgovaralo bila je i učešće žena u javnoj sferi i njihova zastupljenost na vodećim pozicijama, a premijerka je istakla da sa zadovoljstvom može da kaže da u nekim lokalnim samoupravama i gradovima Srbije žene prednjače na tim rukovodećim mestima, dok je njihova zastupljenost u Kancelariji za IT i e-upravu čak 60 odsto. To nije bio plan, već razlog leži u tome što su žene najbolje radile taj posao, podvukla je Brnabić.

Sagovornice su razmenile mišljenja o oblastima u kojima je moguće produbiti saradnju Srbije sa Kancelarijom OEBS poput regionalne saradnje, posebno kada je reč o organizovanom kriminalu i trafikingu. Klimatske promene su identifikovane kao tema od posebnog značaja, a generalna sekretarka Šmid je dodala da će Misija nastaviti da pruža i stručnu pomoć i saradnju u svim oblastima za koje Srbija bude smatrala da je potrebno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA