≫ 

Suđenje članovima Udruženja veterana OVK u Hagu: Istražiteljka ne zna kako su procurela tajna dokumenta

Prema iskazu Zdenke Puper, u poverljivim dokumentima koje je istražna grupa pripremala za tužilaštvo, a koje su Gucati i Haradinaj obelodanili u septembru prošle godine, nalazila su se imena svedoka, kao i datumi njihovih iskaza

  • 1
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova

Foto: Tanjug/AP

Pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu nastavljeno je saslušanje istražiteljke Specijalizovanog veća Kosova Zdenke Pumper na suđenju predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, povodom optužbi da su obelodanili poverljiva dokumenta tužilaštva iz postupaka pred tim sudom.

Pumper je, prema pisanju lista "Koha di tore", izjavila da ne zna kako su materijali izašli iz Specijalnog tužilaštva.

Ona svedoči već peti dan na ovom suđenju, a danas odgovoara na pitanja Gucatijevog advokata Džonatana Risa, koji je detaljno ispitivao o podacima u materijalima, koje je ona klasifikovala u tri paketa.

Prema njenom iskazu, u poverljivim dokumetnima koje je istražna grupa pripremala za tužilaštvo, a koje su Gucati i Haradinaj obelodanili u septembru prošle godine, nalazila su se imena svedoka, kao i datumi njihovih iskaza.

Haradinaj i Gucati su optuženi, jer su prošle godine od 7. i 25. septembra objavili poverljive dokumente na konferencijama za novinare, otkrivajući identitete pojedinih svedoka, vređajući ih i pozivajući javnost na Kosovu na odmazdu.

Pumper detaljno svedoči o pojedinim dokumentima koje je sama sastavljala, a koje su optuženi nevlašćeno objavili u javnosti, nakon čeha su 25. septembra uhapšeni i sprovedeni u Hag, gde se i dalje nalaze u pritvoru.

Haradinaj i Gucati su se početku suđenja prošle sedmice izjasnili da nisu krivi, a predstavnik Specijalizovanog tužilaštva Kosova (STK) je potom izneo uvodnu reč i predstavio detalje optužnice.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglaslala kosovska skupština.

Prema najavama iz suda, ovo suđenje bi trebalo da se okonča već sredinom decembra, nakon čega će im biti izrečena prvostepena presuda.

Video: Nije izglasan Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe tzv. OVK

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    25. oktobar 2021 | 18:46

    Meni je stvarno zao ovih mucenika tuzioca u Hagu!Kad god su bre hteli da optuze nekog ustasu ili siptara njima nesto procuri i neko ih sabotira pa ne uspeju nista da urade,stvarno nema smisla!Posle ih jos Srbi optuzuju za pristrasnost i kako nisu ni jednog Hrvata oli muxlimana ili siptara optuzili....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA