≫ 

Sedmi potprojekat Regionalnog stambenog projekta u Srbiji: Stanovi za 14 izbegličkih porodica u Beogradu

Regionalni stambeni projekat je višegodišnji zajednički program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, sa ciljem da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličkke porodice u regionu, sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a, a finansiran je sredstvima EU, SAD, Nemačke, Norveške i drugih zemalja

  • 0
Nikola Selaković i vrsilac Narodna biblioteka Srbije Vladimir Pištalo

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracija izbeglica uručio je sinoć u Skupštini grada ugovore o kupovini stanova u Beogradu 14 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, čime oni trajno rešavaju svoj stambeni problem.

Selaković je tom prilikom istakao da su stanovi kupljeni u okviru Sedmog potprojekta Regionalnog stambenog projekta u Srbiji. Prema njegovim rečima, više od 6.000 porodica iz bivših jugoslovenskih republika dobilo je stanove iz ovog projekta.

- Od komesara za izbeglice Vladimira Cucića čuo da je preko Komesarijata za izbeglice i države Srbije blizu 100.000 izbegličkih porodica u Srbiji dobilo krov nad glavom - rekao je Selaković i naveo da je u jednom trenutku u Srbiji bilo čak oko 650.000 izbeglih.

Regionalni stambeni projekat je višegodišnji zajednički program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, čiji je cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličkke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, SAD, Nemačke, Norveške i drugih zemalja.

Selaković je zahvalio donatorima što je uz njihovu pomoć rešen jedan od životnih problema ovih ljudi.

- Reč je o vrednim i čestitim ljudima koji su došli u Srbiju i srećan sam što oni sada dobijaju krov nad glavom - rekao je Selaković.

Posebno je istakao pomoć grada Beograda u rešavanju ovog problema i naveo da do pre nekoliko godina glavni grad nije pokazivao interesovanje da se uključi u njegovo rešavanje.

Emanuel Žofre, Ziofre, Emanuele GIAUFRET

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre je istakao da su među projektima EU u našoj zemlji najznačajniji oni vezani za ljude, njihovo dostajanstvo i sreću kao što je Regionalni stambeni projekat.

- EU je posvećena zajedničkom cilju sa Srbijom da se izbegli trajno integrišu i reše svoje stambeno pitanje. Ponosan sam što smo najveći donator ovog programa a nastavićemo da ga podržavamo sve dok bude radio, odnosno do kraja 2022. godine - rekao je Žofre.

Obraćajući se prisutnima, ambasador Norveške u Beogradu Jern Eugen Gjelstad je ukazao da je kovid uticao na ceo svet a posebno na ranjive grupe stanovnoštva, gde svakako spadaju i izbegli i istakao da je za vreme epidemije više od 1.000 izbegličkih porodica dobilo rešenje svoj stambenog problema.

Prema rečima šefa predstavništva UNHCR u Beogradu Frančeske Boneli veliki broj izbeglih je došao i ostao u Beogradu a Beograd je pokazao da podržava njihovu integraciju.

- UNHCR decenijama radi na trajnoj integraciji izbeglih a Regionalni stambeni program je veoma važan u tom procesu - istakla je Boneli i dodala da će UNHCR i OEBS nastaviti da pomažu ovaj program.

Da će stanova biti još potvrdio je i direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević, rekavši da je ovo samo prvih 14 stanova i da ima još nekoliko stanova koji su u proceduri.

Ivica Dačić, Frančeska Boneli

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Zahvaljujući na pomoći, jedan od dobitnika ugovora o stanu Dragan Gnjatović je istakao da je rešavanje stambenog pitanja, za njega i njegovu porodicu jedna od najlepših stvari koja im se u Srbiji dogodila.

- Došao sam iz Dalmacije 1995. i ovde stvorio porodicu. Supruga i ja imamo troje dece, dva studenta i ćerku u osnovnoj školi. Gledali smo samo napred i evo dešavaju nam se dobre stvari - rekao je Dragan.

Zamenica komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović je istakla da joj je drago što Dragan i ostali dobitnici stanova sada kreću u novi život.

Navela je da je veliki broj izbeglih, oko trećine njih stigao u Beograd, te da se u glavnom gradu ispod crte nalazi više od 1.000 njih.

- To znači da su ispunili uslove da im se reši stambeno pitanje ali zbog nedostatka sredstava, moraju da čekaju. Ipak, verujem da ćemo uspeti da i njima pomognemo - rekla je Velimirovićeva.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je istakao da je Beograd mnogo bolji grad sa porodicama koje su izbegle baš u glavni grad, jer kako je rekao prethodnih nedelja je obišao par porodica u Surčinu i Batajnici i fasciniran je kako su uspeli da krenu od nule i izgrade nove živote.

- Beograd je mnogo dobio sa tim ljudima koji su došli i bez njih se ne bi ovako brzo razvijao i gradio - istakao je gradonačelnik Radojičić.

Video: Razorni zemljotres sve nam uništio: Nakon 10 godina mukama kraljevačkim porodicama došao je kraj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA