≫ 

Predsednik Skupštinskog odobra za KiM: Srbi južne srpske pokrajine žele punu koordinaciju sa Beogradom

Srpska lista je potvrdila svoju političku snagu i mogla je da izađe sa zahtevom Prištini da, ako se ne formira ZSO, da će se uskoro odustati od učešća u privremenim institucijama samouprave u Prištini - navodi Milovan Drecun

  • 2
Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da je Srpska lista rezultatom na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji potvrdila da srpski narod na KiM želi punu koordinaciju delovanja svojih političkih predstavnika sa zvaničnim Beogradom.

Drecun je za RTS rekao da srpski narod dobrim rezultatom Srpske liste u prvom krugu lokalnih izbora jasno odgovorio na sve jednostrane mere Prištine.

- Visoko poverenje koje je dato Srpskoj listi, a samim tim i zvaničnom Beogradu, pokazalo je da se Srbi ne plaše nikakvih nasilnih akcija Prištine, da će ubuduće jedinstveno odgovarati na eventualne takve nove akcije i to je dobra stvar za Srpsku listu, ona je time potvrdila svoju političku snagu i mogla je da izađe sa zahtevom Prištini da, ako se ne formira ZSOa, da će se uskoro odustati od učešća u privremenim institucijama samouprave u Prištini - naveo je Drecun.

Dodao je da je Srpska lista rezultatom potvrdila da srpski narod na KiM smatra da bez države Srbije ne može da opstane u narednom periodu.

Govoreći o albanskim političkim strankama, Drecun je ocenio da su albanski birači poslali poruku premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da nisu zadovoljni onim što je uradio i da nije ispunio ono što je obećao na parlamentarnim izborima u pokrajini.

- Albanci očito nisu zadovoljni kvalitetom života, nemaju nikakvu ekonomsku perspektivu. Bezizlazna je situacija, visok stepen kriminalizacije društva na KiM. Organizovani kriminal hara, on iz senke vlada. Mladi nemaju nikakvu perspektivu, nezaposlenost, posebno kod mladih je ogromna - naglasio je Drecun.

Dodao je da je Beograd uspeo da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji otvori ekonomsku perspektivu, da uloži u obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, što donosi određene rezultate, ali da je stepen poštovanja ljudskih prava srpskog naroda na KiM na neprihvatljivo niskom nivou.

Drecun je rekao da u novembru slede teški pregovori sa Prištinom koji će potrajati, ali i da su se Samoopredeljenje i Kurti izjasnili da za njih Briselski sporazum nije važeći i da je protivan takozvanom ustavu privremenih institucija.

- Imamo veoma nejasnu situaciju u kojoj od zvaničnika EU koja je posrednik u razgovorima stižu upozorenja da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana, da se govori o Zajednici, iz Prištine govore da neće formirati Zajednicu. I sada čekamo. Mislim da se Lajčak nešto čudno ućutao, ne oglašava se, a on je taj koji treba da pripremi razgovore - rekao je Drecun.

Prema njegovom mišljenju, budućnost politike Aljbina Kurtija je vrlo neizvesna i da, ako on ne odustaje od nerealizacije Briselskog sporazuma, razgovori sa Beogradom nemaju nikakvu perspektivu.

Drecun smatra da Kurti pokušava da se dođe samo do "međusobnog priznanja" bez formiranja Zajednice srpskih opština, a da, kada se to dobije, onda budu rešavana ostala pitanja.

Video: Vučić poručio Srbima s Kosova: NATO da obuzda Albance ili će Srbija to uraditi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    26. oktobar 2021 | 09:51

    SVE JE RECENO U REZOLUCIJI 1244 SAVETA BEZBEDNOSTI I ONA SE MORA POSTOVATI !!! NEMA VELIKE ALBANIJE A NATO OKUPATOR SRBIJE MORA DA ODE JER SE BORI ZA VELIKU ALBANIJU!!!

  • haj

    26. oktobar 2021 | 09:56

    niti postoji ta rezolucija niti če se formirat te opštine ne maštajte u za kud

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA