≫ 

Tužilaštvo Srbije ustupilo BiH 24 predmeta za ratne zločine: Tužilaštvo BiH uveliko radi na 28 slučaja

Podizanje optužnica protiv lica koja su bila visokopozicionirana u ratu, a dostupna su u BiH, jedan je od ključnih prioriteta Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina donesene 2020. godine - izjavio je vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić

  • 0
Specijalni sud u Beogradu

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Tužilaštvo Srbije ustupilo je Tužilaštvu BiH 24 predmeta za ratne zločine protiv 28 osoba na kojima se već radi, potvrdio je vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić.

- Svi ti predmeti su formirani u Tužilaštvu BiH i na njima se već radi - rekao je Kajganić.

On je naveo da je podizanje optužnica protiv lica koja su bila visokopozicionirana u ratu, a dostupna su u BiH, jedan od ključnih prioriteta Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina donesene 2020. godine.

- U njoj su decidno navedene sve obaveze raznih organa, između ostalog i Tužilaštva BiH. Jedna od obaveza je da se manje složeni predmeti prenesu na entiteska i tužilaštvo Brčko distrikta, a da najsloženiji ostaju u Tužilaštvu BiH - rekao je Kajganić gostujući sinoć za BHRT.

On kaže da su tužioci Tužilaštva BiH nezavisni u svom radu i da ne vidi nijedan razlog zašto bi bili podložni bilo kakvom uticaju sa strane - van pravosuđa ili u pravosuđu.

- Mislim da nema razloga za to, a ako primetim da je bilo ko podložan bilo kakvom uticaju, preduzeću mere iz svoje nadležnosti, odnosno obavestiti Kancelariju disciplinskog tužioca o eventualnim nepravilnostima o radu bilo kog tužioca - istakao je Kajganić, preneli su sarajevski mediđi.

On je naveo da nema razloga da Tužilaštvo BiH ne obaveštava javnost o negativnim tužilačkim odlukama, odnosno da je istraga u nekom predmetu obustavljena ili da je donesena odluka o nesprovođenju istrage.

Video: Incident ispred Haškog tribunala tokom izricanja drugostepene presude Mladiću: Srbin napadnut

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA