≫ 

Lokalni izbori na KiM: Od 38 kosovskih opština 17 dobilo načelnike u prvom krugu, Priština ide u drugi

Snage premijera Kosova Aljbina Kurtija iz pokreta Samoopredeljenje, nisu u prvom krugu dobili vodeće pozicije ni u jednoj opštini. "Srpska lista", vodeća partija kosovskih Srba, ostvarila je glatku pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom na KiM

  • 0
Izbori na Kosovu, kosovo, Kim Foto: Tanjug/AP

Na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji održanim u nedjelju 17. oktobra građani su u prvom krugu glasanja izabrali nove gradonačelnike u 17 opština, dok se u 21 opštini ide u drugi krug, koji se po zakonu mora održati u roku od četiri nedelje.

Kako piše Radio slobodna Evropa Gradonačelnik glavnog grada Prištine takođe će biti izabran u drugom krugu.

Snage premijera Kosova Aljbina Kurtija iz pokreta Samoopredeljenje, nisu u prvom krugu dobili vodeće pozicije ni u jednoj opštini. Izbori su održani osam meseci nakon što je Kurtijeva stranka pobedila na februarskim vanrednim parlamentarnim izborima, odnosno sedam meseci pošto je preuzeo dužnost premijera.

"Srpska lista", vodeća partija kosovskih Srba, ostvarila je glatku pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Ko je pobedio i u kojim opštinama u prvom krugu?

Na web stranici CIK-a su objavljeni rezultati prema kojima su u prvom krugu pobedili kandidati: Dečane (Alijansa za budućnost Kosova), Južna Mitrovica (Demokratska partija Kosova), Leposavić (Srpska lista), Lipljan (Demokratski svaez Kosova), Novo Brdo (Srpska lista), Peć (Demokratski savez Kosova), Štrpce (Srpska lista), Suva Reka (Alijansa za budućnost Kosova), Uroševac (Demokratska partija Kosova), Zubin Potok (Srpska lista), Zvečan (Srpska lista), Han Eljezi (Demokratska partija Kosova), Gračanice (Srpska lista), Ranilug (Srpska lista), Parteš (Srpska lista), Severna Mitrovica (Srpska lista), Skenderaj (Demokratska partija Kosova)

U drugi krug bi trebalo da se ide u opštinama Priština, Đakovica, Orahovac, Gnjilane, Dragaš, Klina, Kamenica, Podujevo, Prizren, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik, Mamuša, Glogovac, Klokot, Istok, Štimlje, Obilić, Kosovo Polje i Kačanik.

Sve partije zadovoljne rezultatom

Dok je Centralna izborna komisija Kosova brojala glasove sa lokalnih izbora neki izborni štabovi političkih partija su se već oglasili.

Pokret Samoopredeljenje, na čijem je čelu aktuelni premijer Aljbin Kurti, je saopštilo da će biti na čelu najvažnijih opština, te da će se u nekim ići i u drugi krug izbora.

Fitore  Pacoli iz Samoopredeljenja je rekla da će konačni rezultati pokazati da je Samoopredeljenje udvostručilo broj glasova u odnosu na lokalne izbore iz 2017. godine. Ona je ocenila da će Samoopredeljenje u glavnom gradu, Prištini, pobediti već u prvom krugu.

Demokratska partija Kosova saopštila je da su “veoma pozitivni” prvi preliminarni rezultati, dodajući da očekuju da iste potvrdi CIK.

Potpredsednica ove partije Vljora Čitaku  se na konferenciji za novinare u Prištini zahvalila građanima na "demokratskoj i političkoj kulturi”, koji su na civilizovani način izabrali nova lokalna rukovodstva.

Predsednik izbornog štaba Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši je ocenio da su prvi preliminarni rezultati dobri, te da je ostvaren dobar rezultat.

- Demokratski savez Kosova ide u drugi krug opštini Priština i Podujevo - rekao je on.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš (Ramush) Haradinaj je ocenio da je njegova stranka ostvarila najbolji rezultat do sada.

- Prema našim informacijama, pobedili smo u šest opština: Đakovici, Suvoj Reci, Orahovcu, Klini, Dečanima i Juniku. Takođe idemo u drugi krug u najmanje jednoj opštini, to je Istok - rekao je Haradinaj.

Rakić zahvalio Vučiću

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je na konferenciji za novinare da su kandidati Srpske liste pobedili u svih deset opština sa srpskom većinom. Rekao je da se bore za Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da ako ne bude ZSO neće biti ni kosovskih institucija.

- Predsedniče Vučiću veliko hvala iz Severne Mitrovice - poručio je Rakić iz Severne Mitrovice i naveo da ima podataka samo za Severnu Mitrovicu, te da je Radojević dobio više od 3.000 glasova u odnosu na prošle izbore.

Predsednik opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici Slobodan Dimitrijević rekao je da je izborni dan protekao mirno i bez incidenata.

- Nije bilo nepravilnosti, iako smo imali izlazak tužioca na teren, on je samo išao u obilazak biračkih centara, nema nikakvih primedbi od strane tužilaštva - rekao je Dimitrijević.

Metak na Jarinju

Na izborni dan na graničnom prelazu Jarinje, kako je saopštila policija "metak iz vatrenog oružja pogodio je kontejner koji služi graničnim službenicima na graničnom prelazu".

Jarinje je jedan od prelaza na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Kosovska policija je saopštila da se na osnovu prvih informacija sumnja da je metak došao iz pravca sela Tušnica u Srbiji. Prema navodima policije, nije bilo povređenih, dok je istraga o slučaju započeta.

Izlaznost 43 odsto

Na lokalnm izborima glasalo je oko 43 odsto građana sa pravom glasa. To je sličan odziv kao i na poslednjim lokalnim izborima 2017. godine kada je glasalo 43,5 odsto građana.

Na web stranici Centralne izborne komisije (CIK) se navodi da je u 38 opština glasalo oko 789.000 od 1.885.448 građana sa pravom glasa, što je za skoro 100.000 više u odnosu na prevremene parlamentarne izbore koji su održani februara 2021. godine.

lokalni izbori Kosovo i Metohija Elections Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Najveća izlaznost je bila u četiri opštine na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

U Zvečanu je glasalo skoro 84 odsto od ukupnog broja upisanih birača, odnosno 5.773 osoba je iskoristilo svoje pravo glasa od upisanih 6.879.

Na drugom mestu po izlaznosti je Leposavić sa 74 odsto birača ili nešto preko 8. 500 od ukupno upisanih 12.707. Velika izlaznost je i u drugim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu kao što su Severna Mitrovica (67 odsto), Novo Brdo (60 odsto), Zubin Potok (64 odsto), Štrpce (57 odsto).

U glavnom gradu Kosova, Prištini, je izašlo skoro 55 odsto birača ili oko 87.843 od upisanih 195.978. Najmanja izlaznost je bila u Dragašu (34%), gde je glasalo oko 13.480 od upisanih 39.059.

Glasalo se u ukupno 883 biračka centra sa 2. 477 biračkih mesta. U trci za gradonačelnike opština na Kosovu je ukupno bilo 166 kandidata, a glasalo se i za 5.198 kandidata za odbornike.

Oko 40.000 građana je na ovim lokalnim izborima po prvi put imalo priliku da glasa, odnosno nešto preko 24.000 je nakon februarskih izbora napunilo 18 godina, dok je ostatak tek sada upisan u biračke spiskove jer nisu imali kosovsku ličnu kartu, odnosno imali su samo ličnu kartu koju je izdavao UNMIK (Privremena administracija Ujedinjenih nacija na Kosovu).

Sa biračkog spiska je uklonjeno preko 18.000 birača, koji su u međuvremenu preminuli, dok je oko 1.000 uklonjeno sa spiska jer su se odrekli kosovskog državljanstva.

Posmatrači EU: Izborni dan bez većih nepravilnosti

Čestitam ljudima na Kosovu, izborni dan protiče u najboljem redu, poručio je tokom izbornog dana iz Severne Mitrovice, nakon obilaska biračkog centra, šef posmatračke misije Evropske unije za posmatranje izbora na Kosovu Lukas Mandl.

Državni tužilac je ranije saopštio da je u Klokotu 16.oktobra naveče zabeležena neregularnost, kada su uhapšene četiri osobe zbog davanja ili primanja mita oko glasova, te povrede slobodne volje birača. Osumnjičenima je određen pritvor od 48 sati.

Kurti: Građani odlučuju

Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon što je glasao, rekao da će Vlada blisko sarađivati sa budućim lokalnim vlastima.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na Facebooku napisala: "Danas glasamo za kvalitet života u opštinama u kojima živimo. Bez obzira u kojoj opštini glasate, nadam se da ćemo još jednom dokazati naš demokratski duh kroz učešće u izbornom procesu."

Poruka Ambasade SAD

Ambasada SAD na Kosovu tokom izbornog dana je, uz poziv građanima da glasaju, navela da su gradonačelnici koje danas biraju "važni".

- Njihove odluke-bilo da davanje prioriteta školama, radovima na putevima, javnom prevozu, prikupljanju smeća ili drugim projektima-utiču na vaš kvalitet života svakog dana. Ne propustite priliku da date svoj glas - navodi se u Tviter poruci američke ambasade na Kosovu.

Lokalna vlast na Kosovu se bira na četvorogodišnji mandat, a na izborima u nedelju učestvuje 90 političkih subjekata, od toga su 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata.

Predsednik Sekretarijata CIK-a Burim Ahmetaj je na konferenciji za novinare 16. oktobra rekao da je primljeno 5.649 koverata sa glasačkim listićima iz dijaspore. Period glasanja putem pošte je trajao od 15. septembra do 15. oktobra.

Izbori uz epidemiološke mere

Na izborni dan je Vlada Kosova ukinula ograničeno kretanje za osobe koje su angažovane oko organizacije izbornog procesa.

Na Kosovu su na snazi epidemiološke mere, prema kojima se građanima zabranjuje kretanje u periodu od 22:00 časova naveče do 05:00 sati ujutru. Obavezno je nošenje maski i održavanje fizičke distance.

Glasanje je 17. oktobra bilo omogućeno i osobama koje boluju od COVID-19 kao i osobama koje se nalaze u samoizolaciji. CIK je ranije saopštio da će na terenu biti mobilni timovi koji će kontaktirati sve građane koji se vode kao pozitivni na korona virus pri Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova kao i one koji su u samoizolaciji.

Uz epidemiološke mere su održani i parlamentarni izbori početkom godine.

Video: Petković: Ispucali su 60 bojevih metaka na nas, a srpski narod je ipak kaznio suludu politiku Kutija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA