≫ 

Preminuo najstariji poslanik u Skupštini: Đuro Perić je bio šef poslaničkog kluba PUPS

Perić je bio poznati kriptolog koji je tumačio šifrovane poruke upućene lično maršalu Josipu Brozu Titu

  • 17
Đuro Perić Foto: parlament.gov.rs

Đuro Perić (91), najstariji poslanik u Skupštini Srbije, iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i član glavnog odbora stranke, preminuo je.

Perić je, u ime Saveza penzionera Srbije, bio član Upravnog odbora Fonda PIO. U februaru 2008.godine postao je zamenik predsednika Upravnog odbora Fonda, a 2010. godine izabran je za predsednika da bi ubrzo napustio tu funkciju kako ne bi bio u sukobu interesa.

Perić je bio poznati kriptolog koji je tumačio šifrovane poruke upućene lično maršalu Josipu Brozu Titu. On se 1961. godine kao stručnjak za ovu oblast ukrcao na brod "Galeb" na kome je prokrstario Afrikom.

Međutim, i pre toga se posebno istakao u svom poslu. Naime, do njega je 1952. godine dospela šifrovana poruka koju je policija oduzela na granici.

- Satima sam je tumačio. Pisalo je da su sve brane na Dravi minirane i da će za pet dana eksplodirati. Brzo sam obavestio šefa, a on policiju. Sprečili smo katastrofu koju je želela da napravi ustaška emigracija. Šta se spremalo nikada nije objavljeno. Dobio sam nagrade i rečeno mi je da sam ispunio životni vek - ispričao je svojevremeno Perić.

Bio je potpredsednik PUPS-a. Na parlamentarnim izborima 2020. godine našao se na 45. poziciji na listi "Aleksandar Vučić - za našu decu" i ponovo dobio poslanički mandat.

Video: Dr Kon: Situacija je katastrofalna. Smrtnost posebno velika u septembru, neće bolji biti ni oktobar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bot

    26. oktobar 2021 | 19:53

    Bitno je napisati da je od korone kako bi dobili od sefa malo parica a to sto je imao 350 godina nije bitno.

  • Retoričko pitanje?

    26. oktobar 2021 | 19:26

    Kako kad su svi oni vakcinisani?

  • Čiča

    26. oktobar 2021 | 20:05

    Potpredsednik Pupsa na listi Vučića .... Dobro, ajde, neće se zameramo. U Srbiji sve može... Bio je i predsednik opštine Zvezdara...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA