≫ 

"NATO pozdravlja sporazume i dijalog Beograda i Prištine"

Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine jedini je put ka trajnom sporazumu i ključ stabilnosti regiona - izjavila je zamenica pomoćnika generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Karmen Romero u video-obraćanju učesnicima Beogradskog bezbednosnog foruma

  • 2
Kosovo izbori glasanje

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

NATO pozdravlja Sporazum o deeskalaciji na severu Kosova, koji su postigli Beograd i Priština i podržava dijalog uz posredovanje EU kao napor u pravcu normalizacije odnosa, poručila je danas zamenica pomoćnika generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Karmen Romero.

Romero je u video-obraćanju učesnicima Beogradskog bezbednosnog foruma naglasila, da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine jedini put ka trajnom sporazumu i ključ stabilnosti regiona.

Podsećajući na 15. godišnjicu učešća Srbije u programu Partnerstvo za mir, poručila da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu decenijama i da je misija KFOR "najopipljiviji dokaz" te posvećenosti.

- Partnerstvo sa NATO donosi stvarne koristi Srbiji i njenim građanima, a korist ima i NATO kroz veću stabilnost i saradnju u regionu - istakla je Romero.

Ona je podsetila da Srbija i NATO sarađuju na reformi bezbednosnih snaga, kao i da sarađuju na različitim projektima, od uništavanja nepotrebnog oružja do organizovanja zajedničkih vežbi ili, tokom pandemije, kada su NATO članice podržale Srbiju, a posebno Turska i Češka.

- Zato treba da nastavimo saradnju oko stvari koje su od značaja i za NATO i za Srbiju, bezbedan Zapadni Balkan, poboljšanje planiranja u vezi sa vanrednim situacijama, i da sa borimo protiv pretnje radikalizacije - rekla je Romero.

Srbija, kako je ocenila, pokušava da izgradi modernu evropsku demokratiju i igra važnu ulogu u očuvanju bezbednosti u Evropi i širom sveta, kroz učešće u mirovnim misijama i vežbama.

Ukazala je i na izazove sa kojima se NATO i vrednosti za koje se zalaže danas suočava, uključujući "rast i asertivnost" Rusije koja "pokušava da se meša u naše demokratije", i "Kinu koja koristi svoju moć da ubeđuje druge zemlje i kontroliše sopstvene građane", zatim sve sofisticiranije terorističke napade i pretnje ali i klimatske promene.

- NATO se prilagođavao promenama 70 godina, i nastaviće to da radi uz pomoć svoje Agende 2030.godine, u kojoj stavljamo fokus na povećanje nacionalne otpornosti, pojačane sajber odbrambene mehanizme i uključenje klimatskih promena u centar bezbednosnih politika - rekla je Romero i zaključila da "mnogo toga možemo da uradimo zajedno, kako bi saradnja bila na korist Srbije i NATO".

Na 11. Beogradskom bezbednosnom forumu, koji je otvoren u utorak u hotelu Metropol, diskutuje se i o efektima pandemije, ekonomskoj neizvesnosti, krizi demokratije i rastu autoritarizma, ksenofobije i nepoverenja, što sve, kako su ukazali organizatori, "stavlja čovečanstvo na jedan od najvećih ispita u istoriji".

Forum zajednički organizuju Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

Video: Ovo je 7. ili 8. upad na sever Kosova, najgrublje krše sporazum: Vučić o potezima Prištine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA