≫ 

Petković reagovao na provokacije: Nije kancerogena Srbija, već izjave Prištine. Nek prihvate realnost ZSO

Srbi sa Kosova i Metohije, kao ni zvanični Beograd, neće biti taoci političkih ambicija, niti će dozvoliti nove akcije u srpskim sredinama - izjavio je direktor Kancelarije za KiM

  • 1
dr Petar Petković

Foto: Marko Jovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani, "nije kancerogena Srbija, kako je to izjavila Osmani, već je kancerogena njena izjava koja pokazuje pravu prirodu vlasti privremenih institucija u Prištini i njihov maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na prostoru Кosova i Metohije, ali i regiona".

Petković je, u saopštenju za javnost poručio da je jasna intencija kosovske predsednice da "zapaljivom retorikom pokuša da izazove novu krizu na prostoru Kosova i Metohije i antisrpskim izjavama i delovanjem nametne se kao važan politički faktor u Prištini".

- Srbi sa Kosova i Metohije, kao ni zvanični Beograd, neće biti taoci njenih političkih ambicija, niti će dozvoliti nove akcije u srpskim sredinama. Formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima nije samo obaveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom, već i obaveza koju je Priština preuzela pred sopstvenim institucijama.

Zato je jasno da nepoštovanjem i briselskih dogovora i sopstvenih insitucija, Vjosa Osmani zapravo mržnju prema Srbiji stavlja ispred svakog drugog motiva, te da je ne zanima ni potraga za nestalima, ni normalizacija odnosa i izgradnja međusobnog poverenja kroz dijalog, već samo zapaljiva politička agenda - rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, formiranje ZSO biće glavna tema na prvom sledećem sastanku u Briselu, kako je to potvrdila i Evropska unija i zato je, kako kaže, krajnje vreme da Vjosa Osmani i drugi albanski političari što pre prihvate tu realnost i pokrenu procedure za formiranje ZSO.

- A to što bi Vjosa Osmani htela da svede život Srba na KiM na nivo nevladine organizacije, jasno govori o nameri Prištine da Srbe na KiM stavi u politički i ekonomski geto, u kome ne bi postojala ni sloboda kretanja, ni pravo na slobodno mišljenje, ali im tako nešto neće poći za rukom - zaključio je Petković.

Video: Protest u Kosovskoj Mitrovici posle provokacija Kurtija i Osmanija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • arsa

    27. oktobar 2021 | 12:48

    Канцер је идеја велике Албаније кја жели да се шири узурпацијом туђих територија.Шиптари су вешти манипуланти и лажови.Све што у стварности они раде оптужују српски народ.Као рецимо прича о етничком чишћењу.Деценијама раде на тоталном етничком чишћењу српског народа са КИМ, не дозвољавају да се протерани срби врате својим огњиштина и они причају о етничком чишћењеу албанаца.Можда мисле на оне албанце који су протерани заједно са србима и који су били лојални грађани Србије.И никада их неће бити срам због лажи које износе јер немају образа, части ни морала

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA