≫ 

Da li je realna opasnost od novog upada Albanaca na sever Kosova? Beograd zabrinut, Kfor prikuplja informacije

Poslednjih nekoliko dana pripadnici Kfora intenzivno prikupljaju informacije obaveštajnog karaktera o trafostanici Valač koja se nalazi na području opštine Zvečan - rekao je predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun

  • 19
kosovo srbija mapa karta Foto: Shutterstock

Opasnost od novog pokušaja Prištine da upadne na sever Kosova je realna i upozorenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića su na mestu, a to pokazuje i pojačno obaveštajno delovanje pripadnika Kfora u Valaču, izjavio je danas predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

U izjavi za Tanjug, Drecun je kazao da poslednjih nekoliko dana pripadnici Kfora intenzivno prikupljaju informacije obaveštajnog karaktera o trafostanici Valač koja se nalazi na području opštine Zvečan.

- To ukazuje na mogućnost da se pripremaju jednostrane akcije Prištine na severu Kosova i da njihov cilj može da bude zauzimanje trafostanice Valač - rekao je Drecun.

Drecun je podsetio da se preko trafostanice Valač dostavlja oko 80 odsto električne energije za sever Kosova.

Ukazao je i da je 6. maja u parlamentu samoproglašene države Kosovo usvojena odluka kojom se kosovski operator KOSTT obavezuje da u ime onih građana koji žive na severu Kosova, a ne plaćaju struju kosovskim privremenim institucijama, on preuzme na sebe tu obavezu.

- U Prištini je krajem septembra bilo tumačenje da KOSTT nema više para da plaća i da bi taj rok trebalo da istekne 1. oktobra. Međutim, po odluci koja je usvojena 6. maja u parlamentu u Prištini taj rok ističe 6. novembra - rekao je Drecun.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zbog toga je, kaže, tada moguće očekivati da nakon isteka tog roka Priština pokuša da jednostranim, a svakako i nasilnim akcijama, uz upotrebu specijalnih jedinica ROSU, pokuša da uspostavi kontrolu, odnosno da preduzme glavno elektorčvorište na severu, a to je trafostanica Valač.

Vučić: Zabrinut sam zbog "pretnji" Albanaca

- Malo sam zabrinut zbog njihovih reči - ocenio je Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja o "pretnjama" Albanaca sa Kosova da neće formirati ZSO.

- Ako za vas ne važe međunarodno pravni akti koji imaju snagu čak i po njihovom ustavu – koji nas ne dotiče ni na koji način, ali čak i po njihovom normativnom sistemu ti međunarodno pravni ugovori su iznad lokalnog zakonodavstva. Oni kažu da ih ne poštuju, ili ih tako nešto ne zanima, a međunarodna zajednica na to ne reaguje ili reaguje veoma blago – onda svakako jesmo u problemu - kaže Vučić.

Ipak, javnost Srbije je obavestio da je od glavnog pregovarača prištinske delegacije Besnika Bisljimija tako nešto čuo „bar 20 puta“, u prisustvu Aljbina Kurtija.

VUCIC HANGSROHE SASTANAK Vučić / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- I uvek je čak i glasniji od Aljbina Kurtija i on je taj koji nam je uvek nedvosmisleno govorio da im ne pada na pamet ni na koji način da ispune norme Briselskog sporazuma - dodao je.

Kada su u pitanju druge pretnje, upad u Valač, predsednik kaže da je siguran da će oni to uraditi.

Međutim, dodaje da, ukoliko neko misli da bi to trebalo da radi i takve stvari treba činiti, mora dobro razmisliti o svojim postupcima, kao i o hapšenju Ivana Todosijevića. Todosijević je, podsetio je predsednik, domaćin koji nije kriv ni zbog čega.

- Nisam srećan zbog takve situacije. Zabrinut sam, ali mi nemamo kud, nema kud. Možemo da vučemo samo iznuđene poteze na žalost - ocenio je predsednik Srbije.

Pri tom, objasnio je da to nije nastalo srpskom krivicom.

- Zato je bio važan Briselski sporazum, da se on provodi u delo, upravo da ne bismo bili u ovakvoj situaciji u kojoj smo danas, ali ako oni misle da to njima nešto donosi, da im to odgovara, plašim se da su se grdno prevarili - još je dodao.

Video: Snimak oklopnih vozila Vojske Srbije na dva kilometra od Jarinja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Армаггедон

    27. oktobar 2021 | 16:17

    И шта кад опет упадну?Ништа као и до сада.

  • Ana

    27. oktobar 2021 | 16:58

    Da li zitelji KiM placaju uopste nekome struju ?

  • ALO

    27. oktobar 2021 | 16:20

    NETO MINIMALNA PLATA U HRVATSKOJ LEPIH I OKRUGLIH 500 EVRA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA