≫ 

Vučić sa Jiom: Verujem da možemo, ako je to uopšte moguće, da podignemo saradnju na viši nivo sa Kinom

Srpski predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbije sa kineskim šefom diplomatije Vang Jiom, nakon čega je održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine

  • 0
Aleksandar Vučić Vang Ji

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiom u Palati Srbija, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Srbiji.

Predsednik Srbije i šef kineske diplomatije razgovarali su tet-a-tet  u prepodnevnim časovima, nakon čega je najavljeno da će da predvode plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine.

- Želim još jednom da izrazim dobrodošlicu u našu zemlju i da se nadam da ćete se osećati kao kod svoje kuće - izjavio je predsednik Srbije i preneo pozdrave predsedniku NR Kine Si Đinpingu.

- Verujem da možemo, ako je to uopšte moguće da podignemo saradnju na viši nivo sa Kinom, naše prijateljstvo je iskreno, veliko i nije čudo što ga zovemo čeličnim. Hvala na podršci teritorijalnog integriteta Srbiji, to činite na isti način na koji je Srbija podržavala Kinu. Želim i da vam se zahvalim na ogromne investicijama u Srbiji. I da završim sa onim što najbolje oslikava naše odnose, za pet godina mi smo utrostručili našu trgovinsku razmenu i veoma sam srećan zbog toga jer to je ogromna korist za građane Srbije a verujem i za građane Kine - zahvali o se Vučić.

Ministar Ji je preneo pozdrave svog predsednika Vučiću.

-  Predsednik mnogo vrednuje prijateljstvo i poverenje koje je uspostavio sa vama. Razvoj naših odnosa su bazirani na ravnopravnosti i poštovanju zajedničkog interesa. Razvoj naših odnosa i saradnje je u korist za oba naroda, čuvamo osnovne principe međudržavnih odnosa i snosimo svoju odgovornost. Ponosni smo na razvoj naših odnosa - izjavio je Vang Ji.

Šefu diplomatije Kine potom je uručena građevinska dozvola za izgradnju deonice pruge Novi Sad - mađarska granica, koji će da spoji Srbiju sa Mađarskom i centralnom Evropom.

- Srpski narod je narod sa kičmom, ponosni smo što imamo tako istinskog i dobrog prijatelja, a tradicionalno prijateljstvo zrači novu vitalnost i neuništivo je - zahvalio se ministar Ji.

Vang je prvog dana posete Srbije imao odvojene sastanke sa premijerkom Srbije Anom Brnabic i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem sa kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima i načinima njihovog produbljivanja i razvoja.

Kineski ministar spoljnih juče i danas se sastao i sa ostalim najvišim srpskim zvaničnicima.. Jutros se susreo sa šefom diplomatije Srbije Nikolom Selakovićem sa kojim je potpisao Protokol o saradnji dva ministarstva, a juče je, po dolasku u Beograd, razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Vang Ji će do sutra, pored Srbije, posetiti još nekoliko evropskih zemalja - Grčku, Albaniju i Italiju.

Video: Vučić: Srbija to ne sme da zaboravi, Kina je naš prijatelj za vijek i vjekova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA