≫ 

Šef kineske diplomatije Vang Ji sastao se u Beogradu sa srpskim zvaničnicima, sledi susret sa Vučićem

Premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić i srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarali su sa ministrom inostranih poslova Kine o bilateralnim odnosima naše dve zemlje

  • 1
Wang Yi, Vang Ji

Foto: Tanjug/AP

Wang Yi, Vang Ji

Foto: Tanjug/AP

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sinoć večeras sa državnim savetnikom i ministrom inostranih poslova Kine Vang Jijem o bilateralnim odnosima i načinima i putevima njihovog produbljivanja i razvoja, prenosi Tanjug.

Brnabić je zahvalila na pomoći koju je Kina tokom pandemije koronavirusa pružila Srbiji u stručnoj medicinskoj pomoći, opremi i podršci u vakcinaciji. To je, dodala je Brnabić, samo učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm.

Predsednica vlade je istakla i značaj saradnje sa Kinom na polju razvoja infrastrukture i novih velikih ulaganja kineskih kompanija u Srbiji i pored činjenice da pandemija i dalje traje, uz napomenu da dinamika realizacije većine projekata ide dogovorenim tempom, a da se neki od njih završavaju i brže od rokova predviđenih ugovorom.

Premijerka je posebnu zahvalnost izrazila kada je reč o uspešnoj privatizaciji Železare Smederevo, zahvaljujući kojoj je, kako je naglasila, sačuvano više hiljada radnih mesta, kao i pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Srbija, takođe, pridaje veliki značaj i pruža snažnu podršku globalnoj inicijativi kineskog predsednika Si Ðinpinga „Pojas i put“ i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, dodala je predsednica Vlade Srbije.

Ana Brnabić, kovid propusnica

Foto: ATA Images

- Naša ambicija za daljim razvojem političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa je velika - rekla je Brnabić i čestitala kineskoj strani na 100 godina od osnivanja Komunističke partije.

Vang Ji je zahvalio na čestitkama i ukazao da se prijateljstvo dve zemlje, na ravnopravnim osnovama, razvija u korist oba naroda. Kina je, dodao je on, spremna da i dalje bude istinski prijatelj Srbiji i zato Beograd može u potpunosti da računa na svaku vrstu pomoći koja bude potrebna.

Vang Ji je rekao da prostora za saradnju i dalje ima, posebno kada je reč o robnoj razmeni, a s obzirom na to da zna koliko je premijerka lično posvećena razvoju digitalizacije i inovacija, Kina i na tom polju stoji u potpunosti na raspolaganju Srbiji.

Dačić: Principijelna podrška Kine u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije

 

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić takođe se sinoć sastao sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiom, prenosi Tanjug.

Dačić je izrazio zahvalnost na principijelnoj podršci Kine u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i istakao zainteresovanost naše zemlje za dalje intenziviranje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, kao i unapređenje saradnje u različitim oblastima.

SKUPSTINA FAKTURISANJE PREDLOG

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U srdačnom i prijateljskom razgovoru dvojice bivših kolega istaknuto je da su odnosi između dve zemlje tradicionalno dobri i da su uprkos svim preprekama poslednjih godina dostigli jedan potpuno novi nivo. Dačić je iskoristio priliku da još jednom izrazi veliku zahvalnost Kini za pomoć koju je tokom prethodne godine uputila narodu Srbije zbog krize izazvane pandemijom virusa kovid-19.

- Nesebična pomoć koju Kina nastavlja da pruža je pravi dokaz strateškog partnerstva i prijateljstva između naše dve zemlje - rekao je Dačić.

Izrazivši zahvalnost bivšem kolegi na srdačnoj dobrodošlici, Vang Ji je rekao da njegova današnja poseta predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva dve zemlje. On je zahvalio Dačiću na doprinosu koji je na svojim prethodnim funkcijama dao razvoju dobrih odnosa između Srbije i Kine, posebno ističući da je bio prvi ministar spoljnih poslova koji je posetio Kinu u februaru prošle godine na početku pandemije.

- Srbija je tada jasno pokazala podršku i solidarnost u izazovnom i teškom trenutku za Kinu - kazao je Vang Ji.

Kada je u pitanju rad parlamenata, sagovornici su konstatovali da bilateralni parlamentarni odnosi između dve zemlje danas dobijaju novi zamah kroz sveobuhvatno strateško partnerstvo. Saradnja poslanika realizuje veoma uspešno kroz saradnju grupa prijateljstva i kroz rad Komisije za saradnju između Narodne skupštine i Svekineskog narodnog kongresa.

Vang Ji je Dačiću preneo je pozdrave predsednika kineskog parlamenta Li Žanšua, a predsednik Skupštine je istakao da sa svojim kineskim kolegom Li Žanšuom nastoje da daju dodatni doprinos razvoju parlamentarne saradnje, o čemu svedoče njihovi onlajn sastanci.

Izrazio je nadu da će uskoro imati prilike i da razmene posete.

Selaković i Vang: Srbija i Kina će uvek biti partneri

 

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se jutros sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem. Kineski ministar spoljnih poslova istakao je da mu je velika čast što je u mogućnosti da poseti Srbiju i da razgovara o daljem razvoju bilateralnih odnosa.

- Selaković je moj dobar prijatelj. Vi ste mlad, veoma uspešan političar u životu Srbije. Imate čvrstu volju i iskren stav za dalji razvoj našeg čeličnog prijateljstva. To sam osetio kada sam ugostio vašu delegaciju, kada smo razmenili mišljenje i učvrstili prijateljstvo. Dobro smo se upoznali i postavili dobar radni odnos i odlučio sam da na osnovu toga posetim Srbiju - rekao je Vang.

Ukazao je da uzajamne posete ministara spoljnih poslova dve zemlje za manje od pola godine pokazuju da obe strane pridaju veliki značaj odnosu Srbije i Kine i njihovom partnerstvu.

- Naša strana veoma ceni tradicionalno prijateljstvo. Prijateljstvo koje je izdržalo iskušenja i promene na međunarodnoj sceni - rekao je Vang.

On je dodao da je tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine obnovljeno pod snažnim rukovodstvom predsednika Vučića i Sija.

- Kina će uvek biti partner Srbije. Cilj mog dolaska je da se nađe održivi put za duboku stratešku razmenu sa Srbijom i da podignemo nivo naše saradnje - poručio je Vang.

Selaković je kineskom kolegi, kojeg je oslovio sa "dragi prijatelju, brate", poželeo dobrodošlicu u Srbiju, ističući da se naša zemlja ponosi svojim odnosima sa Kinom i da se nada poseti kineskog predsednika.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što imamo priliku da vas ugostim u našoj prestonici, gde niste prvi put, ali jeste prvi put kao šef delegacije i ministar spoljnih poslova u isto vreme - rekao je Selaković na početku sastanka.

On je istakao da je zvanična poseta Vanga Beogradu odlična prilika za razmenu mišljenja i stavova o pitanjima od obostranog interesa zemalja koje vezuje čelično prijateljstvo.

Selaković je ukazao da se odnosi Srbije i Kine, uprkos svim problemima koje je u svetu stvorila pandemija korona virusa, neometano razvijaju, a dve države su, i pored pandemije, uspele da održe nivo razmene poseta na visokom nivou.

- Srbija se ponosi svojim odnosima sa Kinom, kojima poseban zamajac daje lični odnos veoma iskrenog bliskog prijateljstva između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Si Ðinpinga. Naša želja je, i nadamo se da će, uprkos odlaganjima do kojih je došlo zbog pandemije, ubrzo doći do realizacije posete kineskog predsednika Srbiji - poručio je Selaković.

U prisustvu dvojice ministara potpisan je i Protokol o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova.

Video: Vučić: Nadamo se novim investicijama iz Kine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mira

    28. oktobar 2021 | 11:19

    Kina je divna zemlja, ima dobre ljude, ima znanje, ima moć. Meni lično je jako drago da smo dobri prijatelji. Živela Srbija, Živela Kina!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA