≫ 

Tužilaštvo BiH čeka odgovor srpskog pravosuđa da li će preuzeti predmete za ratne zločine

Predmeti koji bi mogli da se prenesu u nadležnost srpskog pravosuđa su protiv Milomira Savčića, Duška Kornjače, Branka Basare, Rajka Kušića, kojem se već sudi u Beogradu, Svetozara Kosorića i Tomislava Kovača

  • 0
Specijalni sud u Beogradu Foto: Marko Jovanović

Nakon što je Tužilaštvo Srbije ustupilo 24 predmeta za 28 osoba koji se tiču ratnih zločina, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je dalo na pregled predmete koji bi mogli da budu preneti u Srbiju, ali se čeka odluka pravosuđa u Beogradu hoće li ih preuzeti, piše portal sarajevskog Avaza.

Pozivajući se na svoja saznanja, portal piše da bi se tako moglo dogoditi da se predmet protiv Milomira Savčića vodi u Srbiji. Tu su, navode, i imena Duška Kornjače, Branka Basare, Rajka Kušića, kojem se već sudi u Beogradu i Svetozara Kosorića. Svi su oni optuženi u BiH i nedostupni su organima gonjenja.

Među imenima, kažu, nalazi se i predmet protiv Tomislava Kovača, ratnog ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Portal piše da svi optuženi normalno žive i rade u Srbiji, a da je u međuvremenu preminuo Drago Samardžija, optužen za zločine nad Bošnjacima u Ključu.

Avaz saznaje da Srbija neće izručiti Bosni i Hercegovini bivše pripadnike Armije Republike BiH Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića, kojima se sudi u Beogradu za ratne zločine na području Sarajeva odnosno Brčkog, jer je postupak pri kraju i dogovoreno je da tu bude i okončan.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nedavno je Tužilaštvu BiH, osim slučaja protiv Edina Vranja, koji je pušten na slobodu, ustupilo 24 predmeta protiv 28 osoba optuženih za ratne zločine.

Video: Nebojša je robijao 15 godina zbog zločina nad muslimanima, a u zatvoru se oženio muslimankom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA