≫ 

Helga Šmid prekršila poštovanje statusno neutralnog stava OEBS-a po pitanju tzv. Kosova: Upućen protest

Stalna misija Srbije pri OEBS-u uputila je protest ovoj organizaciji nakon što je generalna sekretarka ove misije razgovarala sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani u prisustvu zastave tzv.Kosova

  • 0
Helga Šmid Helga Schmid, generalni sekretar OEBS

Foto: Russian Foreign Ministry / TASS / Profimedia

Dan nakon što je generalna sekretarka OEBS-a Helga Šmid u Prištini razgovarala sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, koji su je u svojim kabinetima dočekali uz zastave tzv. Kosova, iako je Misija OEBS na Kosovu statusno neutralna, Stalna misija Srbije pri toj međunarodnoj organizaciji uputila je protest Sekretarijatu OEBS-a.

Prema informacijama Tanjuga, Stalna misija Srbije pri OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču izrazila je nezadovoljstvo Srbije zbog isticanja simbola takozvane državnosti Kosova koji su tolerisani tokom susreta Šmid sa prištinskim zvaničnicima. Dodaju da je Srbija, sa drugim državama, dosledno ukazivala na neophodnost poštovanja statusno neutralnog stava OEBS-a po pitanju Kosova i Metohije na skupovima i dogadajima OEBS-a, u svim dokumentima, kao i tokom poseta zvaničnika OEBS-a Prištini.

U dopisu OEBS -u se izražava žaljenje što je Priština imala priliku da pokaže simbole takozvane državnosti tokom posete Šmid. U Stalnoj misiji Srbije podsećaju i da ne postoji zajednički stav svih zemalja po pitanju KiM, te da je jedini okvir za delovanje Rezolucija UN 1244.

Šmid uz zastavu tzv. Kosova iako je OEBS statusno neutralan

 

Pored toga što je dočekana uz  zastave Kosova, generalna sekretarka OEBS -a razgovarala je sa predsednicom tzv. Kosova  i o značaju članstva Kosova u OEBS-u.

Iako mandat Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu proizilazi iz Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, ista situacija dogodila se i julu, kada je u poseti Kosovu bili predsedavajuća OEBS-om An Linde, ministarka spoljnih poslova Švedske, koja se sa Osmani fotografisala tik ispred kosovske zastave.

Podsetimo, Šmid se u ponedeljak u Beogradu sastala sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, koji je ukazao na specifičnost Srbije u kojoj postoje dve misije OEBS sa sedištima u Beogradu i Prištini. Tokom tog sastanka 25. oktobra ponovljeno da se mora isključiti svaka mogućnost promovisanja jednostrano proglašene nezavisnosti KiM.

- Važan aspekt razgovora o KiM je funkcionisanje misije OEBS sa sedištem u Prištini koju smatramo najvažnijim međunarodnim statusno neutralnim prisustvom od strane jedne regionalne međunarodne organizacije na terenu, a koje se realizuje u skladu sa Rezolucijom 1244 UN - rekao je tada Selaković na konferenciji za medije sa generalnom sekretarkom OEBS-a.

Video: Kosovska policija naterala mladica da skine majicu jer na njoj pise Srbija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA