≫ 

Kraford: Želimo da Srbija iskoristi nekoliko milijardi britanskih funti koje su u opticaju

Srbi vole da budu nezavisni ... ali morate se svrstati na pravu stranu ako želite da budete moćna država i morate da radite ne tome - poručio je ambasador Velike Britane Čarls Kraford na šestoj Britansko-srpskoj konferenciji

  • 9
Čarls Kraford Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Čarls Kraford izrazio je danas na šestoj Britansko-srpskoj konferenciji očekivanje da će Srbija iskoristi nekoliko milijardi britanskih funti koje su u opticaju, da će tražiti još, kao i da će u godinama koje slede nastaviti rad na ekonomskom rastu, kako bi poput Poljske za nekoliko decenija bila među vodećim ekonomijama u svetu, prenosi Tanjug.

- Želimo da Srbija iskoristi sve te mogućnosti i da se srpska vlada kao Oliver Tvist koji se vratio po hranu, vrati i kaže želimo još novca - rekao je Kraford u Klubu poslanika na šestoj Britansko-srpskoj konferenciji, na panelu "Spoljna politka, Bregzit i bilateralni sporazumi", na kojem su govorili istraživač Kembridž univerzteta Timoti Les, potpredsednik Narodne Skupštine Vladimir Orlić, predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa UK Sandra Božić.

Znam da je ideja Nesvrstanih, rekao je on, duboko urezena u vašu psihologiju.

- Srbi vole da budu nezavisni, imamo Bregzit, slični smo, ali ne vidim da treba da budete nesvrstani između duing biznis liste ili ne, rada, marljivosti i lenjosti, pametnog i glupog, ... morate se svrstati na pravu stranu ako želite da budete moćna država i morate da radite ne tome - rekao je Kraford.

Britanski diplomata naglasio je da ima osnova da veruje da su rast koji Srbija beleži, pozicija na duing biznis listi, ... početak nečeg novog.

- Ali sve to zavisi od vas - rekao je Kraford koji je u Beograd prvi put stigao 1981. godine, kada su, kako je dodao, odnosi vezani za Kosovo bili složeni kao i danas.

Situacija je i dalje složena a neki bi rekli i kompeksna i posle četiri decenije, dodao je Kroford koji je nakon Beograda diplomatsku karijeru nastavio u Poljskoj.

Kraford je ocenio je da je trgovinska razmena Srbije i Velike Britanije 600 miliona evra, što je višestruko manje od one sa Estonijom iako manjom zemljom od Srbije.

Diplomata je izrazio očekivanje da će se stvari u budućnosti promeniti, da bi Srbija, kao i Poljska mogla da postane jedna od najuspešnih ako nastavi da održava postojeći ekonomski rast.

- Poljska je u poslednjih 30. godina najverovatnije jedna od najuspešnijih ekonomja u svetu, uprkos komunizmu i političkim skandalima, sada su 20. u svetu. Stopa ekonomskog rasta u Srbiji beleži rast što je dobro, ako uspete da nastavite tako, za 30 godina bićete potpuno drugačije mesto - rekao je Kraforod.

On je poručio da Srbija mora održavati tu stopu i pratiti stanje na Duing biznis listi.

Govoreći o odnosu Londona prema Bregzitu, podsetio je da je UK pre šest decenija izgubila imperiju i da je i tada kao i sada kada je napustila EU tražila svoju ulogu.

- I vi ste izgubili veliku državu, Tito je umro, na sahrani su bili svi najveći državnici sveta - rekao je on i podsetio da je sa pokojnim premijerom Zoranom Ðinđićem dve nedele pred ubistvo razgovarao o EU, da mu je rekao da će uraditi sve što EU želi, ali da će kada dođe dan da se potpiše reći videćemo šta ćemo uraditi.

Prema njegovim rečima, potrebno je dosta rada i složenih napora da bi se cilj ostvario, ekonomska saradnja povećala...

Video: Vučić očekuje ove godine stopu rasta od 7,5 odsto: Naš javni dug je manji od 60%

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundova osveta

    1. novembar 2021 | 14:29

    Sargarepa sve manja a udica sve dalja.Prvo bombardujete drzavu a onda trazite da predje na vasu stranu?!Prvo te bijem pa te volim.Neka hvala.

  • nikolas

    1. novembar 2021 | 17:08

    SRBI CE OSTATI NEUTRALNI !!! SORRY !!! FUNTE ZADRZITE -TREBACE VAM !!!

  • Buzga

    1. novembar 2021 | 15:01

    Da zavisimo od vas,zali takvu zemlju.puna afrika takvih zemalja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA