Kurti veliča terorističku OVK: To je najtransparentnija vojska koja je ikada ratovala

Mnogi zločini i zlostavljanja su dovedeni u vezu sa tzv. OVK, kao što su masakri nad civilima, trgovina organima, formiranje logora i uništavanje kulturnih i religijskih spomenika, trgovina organima

  • 14
Vojska Kosova, OVK Foto: ERIC FEFERBERG/AF/Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ocenio je, povodom otvaranja arhiva, da je OVK "najtransparentnija vojska koja je u regionu ikada ratovala".

Kurti tvrdi da je kosovski arhiv "uvek bio otvoren za UNMIK, Haški tribunal, Euleks i širu javnost".

On je za ATV rekao da ne postoji dokumentacija OVK koja nije postala dokumentarac ili feljton, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti, takođe, tvrdi da je cilj Srbije, kako je naveo, "da se odbrani, jer ona nije otvorila svoje arhive".

- Srbija želi da aludira da imate stvari koje krijete, što nije tačno. Ovom ofanzivom ona želi da se odbrani od činjenice da nije otvorila arhivu - rekao je Kurti.

Oslobodilačka vojska Kosova bila je albanska teroristička paravojna organizacija, koja se oružanim napadima na zvanične državne organe (vojsku, policiju i druge) i civile svih nacionalnosti, borila za otcepljenje autonomne pokrajine Kosova i Metohije od Srbije i SR Jugoslavije, i stvaranje Velike Albanije.

Ta organizacija je učestvovala u sukobima i napadima na srpske civile na Kosovu i Metohiji pre i nakon dolaska NATO 1999. godine, a kasnije i u ostalim delovima Srbije, kao što su Preševo, Medveđa, Bujanovac, u delovima Makedonije, u Tetovu.

Mnogi zločini i zlostavljanja su dovedeni u vezu sa tzv. OVK, kao što su masakri nad civilima, trgovina organima, formiranje logora i uništavanje kulturnih i religijskih spomenika, trgovina organima.

U aprilu 2014. godine Skupština tzv. Kosova izglasala je i formirala specijalni sud sa međunarodnim sudijama sa ciljem utvrđivanja zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela počinjenih u periodu od 1998. do 2000. godine.

Neki od komadanata ove organizacije danas su na rukovodećim pozicijama privremenih prištinskih institucija.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wampirko007

    11. novembar 2021 | 12:06

    Najtransparentnija vojska? Pa što ste se krili po šumama i kanalizacijama kad ste toliko transparentni? Što ste napadali mučki s leđa u toku noći policijske patrole? Koja to transparentna vojska otima ljude noću na putu za podujevo i uroševac?

  • Lazar

    11. novembar 2021 | 12:49

    Silna Vojska. Krili se i bežali po šumama kao pacovi. Prava Vojska se bori viteški a ne kukakavički iz zasede.

  • Laki

    11. novembar 2021 | 11:49

    Tu vašu "vojsku" vraćamo u Albaniju za jedno pre podne jer smo tako u mogućnosti...neće Amerikanci doveka biti na Kosovu i Metohiji...samo polako, ima vremena...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA