Rezultat izbora na KiM upozorenje Kurtiju da se bavi životnim problemima, a ne zaoštravanjem odnosa sa Srbima

Ako želi da zadrži vlast, Kurti mora da nastavi dijalog sa Beogradom, jer je Srpska lista učešće u vladi oročila - ako ZSO ne bude formirana u skorom periodu napustiće institucije - najavio je Milovan Drecun, šef Odbora za KiM u Skupštini Srbije

  • 0
Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji pokazali su Aljbinu Kurtiju da je politika koju vodi pogrešna i da treba da se bavi životnim pitanjima, izjavio je Milovan Drecun, šef Odbora za KiM u Skupštini Srbije za RTS. On je istakao da, ako želi da zadrži vlast, Kurti mora da nastavi dijalog sa Beogradom, jer je Srpska lista učešće u vladi oročila - ako ZSO ne bude formirana u skorom periodu napustiće institucije.

Drecun ocenjuje da su albanski birači stavili do znanja da nisu zadovoljni onime što je Kurti radio - obećavao je mnogo, a skoro ništa nije uradio. Četiri opštine su, kaže, malo za nekoga ko je držao svu vlast.

- Umesto životnih problema, smanjenja međunarodnih tenzija, on je pokazao sve veću netrpeljivost prema srpskom nardu, nepoštovanje volje srpskog naroda, zaoštrio odnose sa Beogradom, imali smo i nasilne poteze na severu - rekao je Drecun.

On kaže i da je dobro da srpski predstavnici budu jedinstveni jer se očekuju razgovori o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

- Ne treba zaboraviti da je Srpska lista jasno i glasno rekla i oročila da ako ZSO ne bude formirana u skorom periodu, da će napustiti učešće u privremenim institucijama, što će otvoriti političku krizu i nove izbore - rekao je Drecun.

To je dvostruko upozorenje za Kurtija, smatra Drecun: Treba da se bavi životnim problemima, a ne zaoštravanjem odnosa sa Srbima, ali i da nastavi razgovore sa Beogradom, ako ne želi nove izbore.

- Period pred nama je turbulentan i doneće se neki značajni potezi sa obe strane. Ako Kurti nastavi sa jednostranim potezima, kao što je preuzimanje energetske mreže na severu, dovešće u pitanje učešće Srpske liste. Najveći deo posla o formiranju ZSO je završen, potrebna je samo politička volja Prištine - rekao je Drecun.

On je naveo da je pomeranje unapred u pregovorima moguće samo ako se formira ZSO, i tek nakon toga može da se bavi ostalim pitanjima. To je moguće samo ako Priština zaista i bude posvećena dijalogu, a ne samo da formalno učestvuje.

- Sledi teška politička borba, manevarska, ali od suštinskog značaja. Za opstanak srpskog naroda su ključni formiranje ZSO i pomoć koja stiže narodu iz Beograda. Stav Beograda je jasan - ZSO mora da se formira, ali i da se poštuje ostalo dogovoreno Briselskim sporazumom - sloboda kretanja, energetika, pravosuđe, kosovska policija - rekao je predsednik Skupštinskog odbora za KiM.

Navodi da su jasni i stavovi Brisela i Vašingtona koji takođe kažu da ZSO mora da se formira. Problem je, ističe Drecun, što je Kurti pogrešnom politikom sebe doveo u situaciju da ako krene u formiranje ZSO poništiće ključni deo politike koju je zagovarao.

- Rekao je da mu je formiranje ZSO na šestom, sedmom mestu, ali da je neće formirati, da za njega ne postoji Briselski sporazum. Videćemo da li je jači od Brisela i Vašingtona. Ako krene tim putem, nema nastavka dijaloga, možemo formalno da se sastanemo, pa on da minira svaki razgovor. Troši se kapacitet koji bi mogao da postigne rešenje -  naveo je Drecun.

Gde je arhiv OVK

Iz Prištine najavljuju formiranje Dokumentacionog centra za zločine na Kosovu, a Drecun podseća da su prvo tvrdili da nema arhiva OVK i da su u Briselu rekli da ne postoji.

- Onda su usvojili zakon u parlamentu o zaštiti vrednosti OVK u kojem spominju arhiv. Pa Kurti kaže da postoji arhiva, Bisljimi to potvrđuje. Onda su izgleda dobili packe, pa su nakon 2,3 dana rekli da nema arhive. Sada vidimo da Kurti daje čudnovatu izjavu, da je OVK bila najtransparentnija vojska u svetu i da su sve arhive predate. Pa gde su? - upitao je Drecun.

Kaže da je Srbija predala 64 registra sa dokumentacijom zaplenjenom iz štabova OVK.

- To je arhiva, tu su razni izveštaji u kojima vidite šta se dešavalo sa ljudima, tako možete da rešite sudbinu mnogih - rekao je Drecun.

Smatra da će tokom suđenja Veseliju i Tačiju izaći na videlo svi zločini. Ocenjuje da Kurti želi to da stavi u drugi plan, pa zato gura lažnu priču o genocidu.

- Za to služi dokumentacioni centar, a nas laže da nisu postojali arhivi - rekao je Drecun, istakavši da je Beograd sve arhive predao Haškom tribunalo jer želi da se zna istina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA