≫ 

Vučić u Šapcu: Sa Putinom 25. novembra u Moskvi rešavam pitanje cene i količine gasa za Srbiju

Na obuci Rečne flotile učestvuje više od 200 pripadnika Kopnene vojske, a angažovano je oko 40 sredstava ratne tehnike, četiri broda, sedam čamaca, četiri amfibijska transportera, šest remorkera sa 12 plovnih članaka, četiri oklopna borbena vozila i dva kamiona

  • 12

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje obuci jedinica Rečne flotile i obići taktičko-tehnički zbor sredstava naoružanja i vojne opreme Kopnene vojske u vojnom kompleksu „Mačvanski partizanski odred“ u Šapcu, kod Šabačke tvrđave.

Obuka se izvodi po temi "Taktička grupa u odbrani plovnog puta", uz učešće jedinica Prve brigade i Četvrte brigade Kopnene vojske.

- Želim vam i bolju opremu i bolje naoružanje i mnogo decenija mira. Želim da vam čestitam i na izvanredno izvedenoj vežbi, u ovim uslovima vetra i hladnoće. Ronioci su sve izveli na izuzetan način. Mi moramo da poradimo na modernizaciji naše rečne flotile, pre svega digitalizaciji opreme i kupovini novih čamaca, za sve naše reke - izjavio je Vučić.

Mnogo toga stiže do kraja godine za kopnenu vojsku, svi generali će moći da budu zadovoljni, poslednjih godina ulažemo mnogo u našu vojsku i modernizaciju.

- Što više uradite vidite sve više nedostatka, ali naša snaga su uprkos tome naši ljudi, vojnici koji svakoga dana treniraju i uvežbavaju se da u slučaju potrebe sačuvaju našu zemlju. Srećan praznik svim pripadnicima Kopnene vojske - zaključio je Vučić.

O sastanku sa Putinom i problemima sa gasom 

Vučić je istakao da je Vlada juče imala veoma bitan sastanak oko električne energije i šta nam je činiti, da imamo nedostataka i mnogo toga moramo da ispita, te da je za nas mnogo važan predstojeći sastanak sa predsednikom Rusije, za koji se sprema svaki dan.

- Imamo par stvari koje moramo da rešimo sa Putinom oko cene i količine gasa. Imamo puno problema oko toga i nadam se najboljoj ceni gasa. U Moskvu idem 24, a sa Putinom imam sastanak 25. novembra. Mnogo nade polažem u taj susret i imam tremu - najavio je Vučić da će tamo raspravljati o tri stvari - ceni, dužini ugovora i fleksibilnost oko gasa.

Na pitanje da li postoji šansa da zatraži od Putina cenu gasa van berze, Vučić je kazao da se cena na berzi računa na dnevnom nivou u Holandiji i da je ona danas između 965 i 942 dolara po hiljadu kubnih metara gasa, a da Srbija Rusiji gas plaća 270 dolara.

- Tri stvari treba da rešavamo sa Putinom - cenu, dužinu ugovora, fleksibilnost. Jer mi smo 2012 trošili 1,1 milijardi kubnih metara gasa, danas 2,5 i moramo da dobijemo količine gasa od preko tri milijarde. Ali moramo da imamo i fleksibilnost jer moramo da gradimo skladišta da ne bi kupili tri milijarde koje ne možemo da potrošimo, a ako ne kupimo to, moraćemo tih 600 miliona da plaćamo po tržišnoj ceni. Tu je mnogo problema - rekao je Vučić.

Kako je rekao mora da se napravi najbolja varijanta po Srbiju što uopšte nije lako, ali da se nada najboljoj ceni u Evropi.

Očekivanja od pregovora u Briselu

Odgovarajući na pitanje novinara kakva su mu očekivanja od današnjeg dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Vučić je kratko izjavio da ne očekuje ništa.

- Svaki pomak je dobar i uvek je važno razgovarati. Dogovori moraju da se poštuju. Izuzetno je važna poruka EU o formiranju Zajednica srpskih opština - izjavio je Vučić.

Na pitanje oko za sastanak u Vašingtonu Vučić je objasnio da je predviđeno tek za godinu dana da konferencija bude uživo, a da će ove godine biti održana zum-konferencija.

- Očekujem da mnogo toga čujem, naučim i dobijem važne informacije na tom sastanku - izjavio je predsednik.

Vučić je, na pitanje za izjave Aljbina Kurtija da mora doći do međusobnog priznanja, objasnio da pravo prati fakte, a ne akte.

- Nije problem u nekom pravnom aktu, već činjenicama koje Kurti ne razume. Ja za razliku od njih ne želim da svakodnevno učestvujem u napadima na Albance da bih podizao broj glasova u centralnoj Srbiji. Nisam zainteresovan za tako nešto - rekao je Vučić.

Prikazna obuka Rečne flote

Prikazu obuke Rečne flotile prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant Kopnene vojske general- potpukovnik Milosav Simović.

Izvođenjem obuke i prikazom tajtičko-tehničkog zbora rukovodi Komanda Kopnene vojske na čelu sa načelnikom štaba brigadnim generalom Željkom Tramošljikom.

Na obuci Rečne flotile učestvuje više od 200 pripadnika Kopnene vojske, a angažovano je oko 40 sredstava ratne tehnike, četiri broda, sedam čamaca, četiri amfibijska transportera, šest remorkera sa 12 plovnih članaka, četiri oklopna borbena vozila i dva kamiona.

Na taktičko-tehničkom zboru angažovano više od 120 pripadnika Kopnene vojske i prikazano više od 60 najmodernijih sredstava naoružanja i vojne opreme, među kojima su modernizovabi tenkovi M-84 i M-72, samohodna top- haubica 155 mm "nora B-52 M15", top haubica 152 mm M-84 "nora A", oklopno borbeno vozilo "lazar 3", samohodna haubica 122 mm "Gvozdika", lanser raketa 128 mm M 77 "oganj"...

Vojnici ukrcani na rečne višenamenske brodove osposobljavaju se za dužnosti brodskih artiljeraca i signalista, a težište obuke je na realizaciji praktičnih oblika nastave u plovidbi.

Rečna flotila je taktička jedinica Kopnene vojske namenjena za izvođenje borbenih i neborbenih aktivnosti, pokreta i drugih akcija na i u zahvatu reka, plovnih kanala i jezera, samostalno i u sadejstvu sa drugim snagama odbrane Republike Srbije.

Organizacija po kojoj su objedinjene rečne, amfibijske i pontonirske jedinice omogućava brzo reagovanje u spasavanju ljudi, materijalnih dobara i pružanju pomoći u slučaju elementarnih nepogoda ili drugih tehničko-tehnoloških opasnosti i nesreća na i u zahvatu vodnih puteva.

Rečna flotila se nalazi u sastavu Kopnene vojske Vojske Srbije i čine je komanda, dva rečna odreda, dva pontonirska bataljona, komandna četa i četa za logistiku.

Komanda i veći deo jedinica Rečne flotile se nalaze u Novom Sadu, a ostale u Beogradu i Šapcu.

Jedinice Rečne flotile angažovane su u izgradnji i održavanju operativnih sposobnosti za izvršavanje zadataka iz sve tri misije Vojske Srbije, zatim u kontroli unutrašnjih plovnih puteva i obezbeđivanju manevra jedinicama Kopnene vojske na i u zahvatu reka, kanala i jezera, kao i u traganju i spasavanju na rekama, kanalima i jezerima.

U sećanje na početak Kolubarske bitke, Vojska Srbije obeležava 16. novembar kao Dan vida Kopnene vojske i Dan roda pešadija.

Tim povodom Vučić će u vojnom kompleksu u Šapcu obići i taktičko-tehnički zbor sredstava naoružanja i vojne opreme Kopnene vojske.

Među prikazanim naoružanjem su između ostalih, i modernizovani ruski tenkovi T-72 MS, oklopni transpoter "Lazar", samohodne haubice"Nora i "Gvozdika"...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    16. novembar 2021 | 10:49

    Vojska Srbije je poslednjih godina dosta napredovala, zahvaljujuci drzavi koja je ulagala u vojnu opremu.

  • Nada

    16. novembar 2021 | 10:49

    Naša rečna flotila je modernizovana da u svakom trenutku uspešno izvrši svaki zadatak koji se pred nju postavi.

  • stevo

    16. novembar 2021 | 10:46

    Kad je Vojska jaka i bezbednost gradjana je na visokom nivou

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA