≫ 

Istraživanje obavljeno u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji: U Srbiji najveća podrška za Otvoreni Balkan

Direktor agencije “Faktor plus” Vladimir Pejić naveo da je u Srbiji najveća podrška građana koji su čuli ili su se makar tako izjasnili o ovoj inicijativi i da iznosi 72 odsto, u Severnoj Makedoniji taj procenat je 64 odsto, a u Albaniji 36 odsto

  • 5
VLADA MNISTRI PEJIC Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktor agencije “Faktor plus” Vladimir Pejić rekao je danas da, na osnovu istraživanja koje je obavljeno u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, postoji podrška građana regiona inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Pejić je naveo da je u Srbiji najveća podrška građana koji su čuli ili su se makar tako izjasnili o ovoj inicijativi i da iznosi 72 odsto, u Severnoj Makedoniji taj procenat je 64 odsto, a u Albaniji 36 odsto.

- Ova inicijativa bi morala da uspe. Bilo je različitih pokušaja proteklih decenija, a nekako su se potrošile. Sada vidimo visoku prepoznatljivost. Kada bi ova inicijativa propala, mislim da bi to bila zaista loša vest - rekao je Pejić na skupu posvećenom inicijativi Otvoreni Balkan u Skupštini Srbije.

Ocenio je da bi vlade Srbije, Severne Makednije i Albanije morale da uzmu puno učešće u jednom ovakvom procesu, a to se, kaže, očekuje i od velikih sila.

Jedno od pitanja u istraživanju je bilo da li građani podržavaju inicijativu “Otvoreni Balkan”, kaže Pejić, navodeći da podrška prednjači u Srbiji.

Kao prednosti procesa, građani su naveli promet ideja, usluga, jačanje infrastrukture, kao i smanjenje političkih tenzija i konfilkata.

- Ljude motiviše stabilnost u svakom smislu, političkom, ekonomskom i bezbednosnom - rekao je Pejić.

Građani smatraju da SAD mogu da doprinesu razvoju inicijative "Otvoreni Balkan".

Prema njegovim rečima, kao opasnost se vide potencijalni konflikti i posledice ratova iz 90-tih.

Video: Vučić dočekao Ramu i Dimitrova, sledi susret s privrednicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA