≫ 

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike: "Nema duga, reč je o pritisku na Srbe na severu KiM"

Ministrastvo rudarstva i energetike saopštilo je da je dug od 17 miliona evra, koji je KOSTT prijavio do decembra 2020. godine laž, jer je do decembra snabdevanje severa KiM išlo direktno iz Srbije

  • 0
Otvoreni Balkan Foto: Tanjug/Rade Prelić

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da odluka Kosovskog operatera prenosnog sistema električne energije (KOSTT) da više ne pokriva troškove električne energije u četiri srpske opštine na Kosovu i Metohiji nije doneta zbog navodnog duga od 17 miliona evra, pošto taj dug ne postoji, već zbog pritiska na Srbe kako bi otišli sa severa KiM.

Mihajlovićeva je rekla Tanjugu da to što kažu prviremene prištinske institucije, da je to odlučeno jer Srbi ne plaćaju struju na severu, nema veze sa istinom.

- Prvo, KOST je operater prenosnog sistema i ne bavi se time, već pre svega, distributeri. U pitanju je stalni pritisak, sa kojim Srbi žive već godinama, kada je reč o snabdevanju strujom severa KiM - rekla je ministarka.

Kaže i da nam prištinske institucije ne dozvoljavaju da sertifikujemo preduzeće koje bi se bavilo na KiM distribucijom.

- Ako imate situaciju da vas zatvore sa svih strana, a da vam sa druge strane govore o nekim dugovima..., ne postoji ekonomska niti politička logika koja se tamo dešava - rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da Kancelarija za KiM čini sve, uz pomoć EMS-a i vlade, da se reši ta sitauciju i da se i evropskim predstavnicima objasni šta se tamo dešva.

Mihajlovićeva je rekla da će biti učinjeno sve da Srbi na KiM imaju dovoljno struje i da ostanu na severu KiM.

Ministrastvo rudarstva i energetike saopštilo je ranije da je dug od 17 miliona evra, koji je KOSTT prijavio do decembra 2020. godine, laž, jer je do decembra snabdevanje severa išlo direktno iz Srbije.

Video: Vučić obišao izložbu o aktuelnim infastrukturnim projektima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA