≫ 

U Rimu predstavljene tri knjige velikog istorijskog i kulturnog značaja za diplomatske odnose Srbije i Italije

Pred stručnom publikom direktor Arhiva dr Nebojsa Kuzmanovic predstavio je sa svojim saradnicima tri knjige od velikog istorijskog i kulturnog značaja za diplomatske odnose između Srbije i Italije iz perioda pre Prvog svetskog rata

  • 0
Rim, promocija knjiga Arhiva Vojvodine Foto: Srđa Mirković

Ambasada Republike Srbije u Rimu organizovala je dana 23. novembra 2021. godine promociju izdanja Arhiva Vojvodine.

Pred stručnom publikom direktor Arhiva dr Nebojsa Kuzmanovic predstavio je sa svojim saradnicima tri knjige od velikog istorijskog i kulturnog značaja za diplomatske odnose između Srbije i Italije iz perioda pre Prvog svetskog rata.

Nj.E. ambasador Goran Aleksić je otvorio prezentaciju i obrativši se publici i gostima, zahvalio Direktoru Arhiva Vojvodine na odličnoj saradnji u cilju boljeg informisanja italijanske javnosti sa manje poznatim detaljima u odnosima naše dve prijateljske zemlje.

Autorka dr Jovana Ivetić predstavila je svoj rad “Srpsko-italijanski diplomatski odnosi 1878-1908” od Berlinskog kongresa do aneksije Bosne i Hercegovine, što je period veoma intenzivnog diplomatskog rada sa obe strane.

Takođe je predstavljena knjiga „Srpska Pesma“ Đovani Ermeta Gaete, poznatog italijanskog pesnika i kompozitora iz perioda Prvog svetskog rata koja je štampana u saradnji sa izdavačem Sandro Teti iz Rima, a koju je uredio dr Đordano Merliko, profesor na Univerzitetu Sapijenca. Prisutna publika imala je priliku da otkrije paralelizam izmedju srpskih i italijanskih pesama stvorenih u Prvom svetskom Ratu.

Dr. Milovan Pisaro je govoreći o svojoj knjizi ”Na balkanskom frontu - Rat i zločini protiv civilnog stanovništva u Srbiji od 1914. do 1918.” otkrio publici neke od manje poznatih svirepih zločina nad civilnim stanovništvom koje je istraživao .

Velika vrednost predstavljenih knjiga je svakako činjenica da su radovi na srpskom i italijanskom jeziku.

Među prisutnim gostima Ambasade bili su Paolo Ruso, poslanik u italijanskom Domu poslanika i predsednik parlamentarne grupe prijateljstva Italije i Srbije, gosti iz Ministarstva spoljnih poslova Italije, Univerziteta Sapijenca, Državnog Arhiva Italije , predstavnici think-thank instituta, studenti iz Srbije koji borave u Italiji zbog školovanja, te zvanični predstavnici svih udruženja i neformalnih grupa srpske dijaspore u Rimu. U prezentaciji knjiga učestvovali su, osim gostiju iz Arhiva Vojvodine i Đordano Merliko i Luka Alteri, profesori sa Univerziteta Sapijenca kao Profesor Djanluidji Rosi, jedan od najvećih evropskih stručnjaka za Istoriju diplomatskih odnosa .

Zbog strogih Kovid propisa koji su na snazi u Regionu Lacio, broj učesnika na skupu je bio ograničen, a svi učesnici na skupu bili su obavezni da imaju zeleni pasoš.

Video: Zavirite u jednu od najvećih drevnih zbirki literature iz celog sveta: Biblioteka kao iz Hogvortsa

(Telegraf.rs/Biljana Telecki)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA