≫ 

Baza terorističke OVK, logor za otete Srbe: Selo na KiM u kom se desilo trostruko ubistvo krije jezive tajne

Na područiju Glođana u rukama civila ostao je veliki broj komada ilegalnog oružja, jer su se tu tokom 1998. i 1999. godine vodile neke od najžešćih borbi

  • 8
Vojska Kosova, OVK

Foto: ERIC FEFERBERG/AF/Profimedia

Kosovska policija je iznela detalje u vezi sa trostrukim ubistvom koje se dogodilo u Glođanu u Dečanima, gde su ubijena dva učenika i vozač autobusa, a kako je saopšteno napad je izvršen oružjem za "koje se sumnja da je AK-47 od strane nepoznatog napadača".

U Glođanu je od 1998. godine bio i štab nekadašnjeg komandanta tzv. OVK Ramuša Haradinaja, kao i logor za otete Srbe i druge nealbance.

U blizini se nalazi i Radonjićko jezero, gde su pripadnici OVK tokom 1998. ubili najmanje 34 osoba srpske i albanske nacionalnosti.

Ne treba zaboraviti da je i na područiju Glođana u rukama civila ostao veliki broj komada ilegalnog oružja, jer su se tu tokom 1998. i 1999. godine vodile neke od najžešćih borbi.

"Bitka za Glođane"

 

Bitka za Glođane bila je operacija oslobođenja mesta Glođane od jedinica paravojne formacije OVK u avgustu 1998. godine.

Jedinice policije su u dvodnevnim borbama razbile terorističke jedinice, oslobodile mesto i razbile jedno od najjačih uporišta terorističke OVK na Kosovu i Metohiji, i otvorile put Dečani-Đakovica.

Sama bitka se poklapala sa ofanzivom snaga bezbednosti usmerenom ka eliminisanju terorističkih uporišta. Pripadnici OVK su nakon razbijanja delimično uspeli da se preko Junika prebace u Albaniju.

Teroristička grupa Oslobodilačke vojske Kosova je u okolini Glođana izvršila više ratnih zločina. U toku izvođenja operacije oslobađanja pripadnik OVK Idriz Gaši likvidirao je devojku albanske nacionalnosti pod sumnjom da je sarađivala sa policijom.

Njeno telo je kasnije bačeno u kanal kod Radonjićkog jezera gde je sa ostalih 39 tela otkriveno u septembru 1998. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pecanac

    27. novembar 2021 | 13:19

    Sve sam ovo dozivljavao, sve ovo odlicno znam, i ovo je njihovo delo jer su tako uvek radili, iz zasede iskoce, pucaju i pobegnu. To su oni, hrabri junaci, neka ide sta su nama radili, na isti nacin.

  • Hido

    27. novembar 2021 | 14:09

    Glođane,leglo balista.

  • Vuk

    27. novembar 2021 | 12:42

    Šiptari "rade" dok Srbija drema?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA