≫ 

Deo opozicije udružen, naprednjaci (ne)će u koaliciju? Počinje političko nadmetanje pred izbore 2022. godine

Iako se većina još nije izjasnila da li će u izbornu trku samostalno ili se prikloniti nekom taboru, dosadašnje izjave lidera stranaka, ali i potezi pojedinaca, sugerišu kako bi politička arena uoči 3. aprila 2022. godine mogla da izgleda

  • 0
Glasanje, izbori, Balkan Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Predsednički, parlamentarni i beogradski izbori u Srbiji biće održani 3. aprila, zvanično još nisu ni raspisani, a u političkom ringu Srbije već je počelo nadmetanje.

Iako se većina još nije izjasnila da li će u izbornu trku samostalno ili se prikloniti nekom taboru, dosadašnje izjave lidera stranaka, ali i potezi pojedinaca, sugerišu kako bi politička arena uoči 3. aprila 2022. godine mogla da izgleda.

Naprednjaci (ne)će sa socijalistima?

Aleksandar Vučić ostaje na čelu Srpske napredne stranke, odlučeno je na današnjoj izbornoj skupštini. To znači da sadašnji lider ostaje na čelu partije još neko vreme i da će predvoditi SNS do izbora u aprilu, nakon čega će biti održana vanredna skupština na kojoj će biti izabrani predsednik i zamenik predsednika

Video: Izborna skupština SNS: Vučić predstavlja Izvestaj o radu

Iako su se prethodnih dana gotovo svi odbori izjasnili da žele da ih Vučić predvodi na izborima, Brnabić je rekla da su pronašli ovo, kompromisno, rešenje.

- Jednoglasna odluka svih članova SNS, svih mesnih, gradskih odbora bila je da predsednik Aleksandar Vučić nastavi i da bude jedini kandidat za predsednika SNS-a. On je odbio da se kandiduje, pa smo postigli komprimisno rešenje i produžili mu mandat tako da će nastaviti da vodi SNS do ovih izbora, odnosno da podrži stranku i pomogne joj i za ove izbore - kazala je Brnabić posle sednice.

Što se tiče koalicionih spajanja, naprednjaci se za sada ne izjašnjavaju, ali je posle sastanka SNS i SPS, koji je održan krajem oktobra, predsednik Vučić rekao da je dogovoreno o politici koju bi trebalo da vode i kako bi Srbija trebalo da izgleda uz analizu svega što je urađeno u prethodnom periodu.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Naša saradnja će biti nastavljena, a u kom obliku i kojim formatima ćemo vas obaveštavati u narednim periodu. Govorili smo o formiranju stalne radne grupe između dve političke partije koje bi trebalo da rade na usaglašavanju i koordinaciji svih političkih procesa. Takođe, dogovorili smo pripremu političkog sporazuma za budućnost i kako posle izbora da delujemo zajednički - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka SNS sa SPS.

Deo opozicije ide udruženim snagama na izbore

SSP, DS, PSG i Narodna stranka, uz još nekoliko manjih partija i pokreta, izlaze zajedno na predstojeće izbore u Srbiji, potvrdili su njihovi predstavnici.

Ova opoziciona grupacija najavila je da će njen nosilac parlamentarne liste biti Marinika Tepić, potpredsednica SSP.

Kako su istakli, svi su se saglasili da će zajednički donositi odluke, da će isto tako odlučivati i o kandidatima, što za predsedničke što za beogradske izbore, kao i da se nadaju pobedi protiv aktuelne vlasti, čime su praktično potvrdili da su definitivno odustali od bojkota.

POKS, Dveri i radikali nastupaju samostalno

Deo opozicije nije čekao da se SNS okupi i izglasa kandidata, pa je tako koalicija POKS i još početkom septembra obelodanila ime svog kandidata, predsednika DSS Miloša Jovanovića, koji je pre oko mesec dana započeo kampanju.

Miloš Jovanović predsednik Demokratske stranke Srbije DSS, Žika Gojković predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije POKS Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Krajem oktobra, SRS se izjasnio da će njihov lider Vojislav Šešelj ući u trku, a istoga dana su svog kandidata obelodanile i Dveri i to je, očekivano, Boško Obradović.

On sam je tada rekao da ova stranka više ne može da čeka dogovor opozicije o eventualnom zajedničkom kandidatu, i da samostalno izlaze na birališta.

Socijalisti čekaju odluku SNS, za sad sigurna koalicija sa JS

Dogovor oko kandidata aktuelne vlasti biće mnogo lakši, a takvu najavu je pre izvesnog vremena dao je lider SPS Ivica Dačić. On je nedavno najavio i da će ona imati jednog zajedničkog predsedničkog kandidata i da to će biti Vučić, jer je "sasvim logično".

- Prošli put je Vučić bio naš zajednički kandidat, podržaćemo ga opet ako ga SNS predloži, drugog ne možemo da podržimo, u suprotnom mi ćemo imati svog kandidata - rekao je on za TV Tanjug.

Komemoracija Muamera Zukorlića Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednici SPS i Jedinstvene Srbije, Ivica Dačić i Dragan Marković Palma, potpisali su koalicioni sporazum o nastavku saradnje i zajedničkom nastupu dve partije na budućim predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.

Prema sporazumu, SPS i JS su saglasne da koalicija ima zajedničkog kandidata ili da pruži podršku zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije na predsedničkim izborima o čemu će, kako se ističe, odluku doneti organi dve stranke.

SPS je do sada dva puta imao razgovore sa SNS oko učešća na izborima, a dogovoreno je da se konsultacije nastave kada bude izvesnija slika kako će nastupiti opozicija na predstojećim izborima.

- Nismo oko toga zauzeli još definitivan stav, ali nesporna je želja i odluka da idemo zajedno na izbore. Kako bude na parlamentarnim, biće i na gradskim izborima - ponovio je Dačić.

Čedomir Jovanović najavio kandidaturu?

Bosanski mediji spominjali su da bi lider LDP Čedomir Jovanović mogao da bude zajednički kandidat opozicije, što on nije potvrdio ni demantovao.

Međutim, istakao je da "sigurno neće mirno sediti", niti dozvoliti da nestanu ideje za koje se vredi boriti.

- Neću mirno gledati Srbiju sa Mladićevim licem u kojoj treba da odrastaju moja deca. Neću dozvoliti da zbog mojih uverenja ili zgađenosti političkom scenom u Srbiji nestanu ideje za koje se vredi boriti, tako da je sigurno da ću uraditi nešto - rekao je Jovanović u izjavi za sarajevsko "Oslobođenje".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA