≫ 

Vučić i Pahor saglasni: Proces uključivanja ZB u EU suviše spor, što ugrožava mir i bezbednost regiona

Izjave o promeni granica ugrožavaju mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu. Ako bi EU otvorila svoja vrata za sve države u regionu, povećavanje nacionalizma ne bi bilo, zato je u prirodnom interesu Unije da ostane na agendi širenja i tako održi mir - objasnio je predsednik Slovenije

  • 14

Predsednik Slovenije Borut Pahor sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem na radnom ručku, nakon čega su dali izjave za medije.

- Ovaj susret je još jedna potvrda sadržajnog, intenzivnog dijaloga. Mislimo da imamo veoma, veoma dobre odnose sa Slovenijom. Kao primer za saradnju je, što smo naglasili u razgovoru, je činjenica da smo pre 10 godina imali trgovinsku razmenu u vrednosti od 572 miliona evra, a danas je gotovo udvostručena na 1,2 milijardu evra. Naravno ima prostora za još bolju i uspešniju saradnju i mislimo da će takva trgovinska razmena samo da raste - izjavio je Vučić.

Kazao je da očekuje da će se u narendom periodu odrediti termin za održavanje šeste sednice dve vlade u Sloveniji i istakao da je Pahor osoba poznata kao podržavalac evropske integracije Zapadnog Balkana, a tako I Srbije.

Dva predsednika otvoreno su razgovarali o svim problemima u regionu, za koje su se složili da nisu mali. Predsednik Vučić upoznao je predsednika Pahora sa inicijativom "Otvoreni Blakan".

- Govorili smo i o situaciji na KiM, našim odnosima, dijalogu u Briselu i problemima sa kojima se suočavamo trudeći se da se sačuvamo mir i stabilnost. Istakao sam značaj očuvanja mira, stabilnosti i sigurnosti za sve ljude u regionu. Svaki razgovor koji vodimo u regionu, a i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo - naglasio je Vučić.

On je istakoa da su odnosi Srbije i Slovenije su na izuzetno visokom nivou, ali i da uvek može više i bolje.

- Mi imamo dobru saradnju sa Kfor-om, a Slovenija je sedma zemlja po broju vojnika u Kforu, što je veoma bitno za srpsko stanovnišvo na KiM. Deo njihovog kontigenta čuva manastir Dečani što je od velikog značaja za nas - istakao je Vučić.

Predsednik Slovenije je govorio o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

- Danas nakon 10 godina mogu da konstatujem da je ta saradnja odlična, što je bitno za Sloveniju, Srbiju, region i stabilnost ukupnog dela Evrope. Sa Vučićem sam razgovarao o evropskoj perspetkivi Zapadnog Balkana. Iako se oko svega ne slažemo, veoma je bitno čuti. Kao što je rekao Vučić, uvek sam bio i ostajem privržen ulasku regiona u EU, to je važno i za Zapadni Balkan i za EU, a i odlučujuće za mir i bezbednost. Kao što znate, upozoravao sam, proces uključivanja ZB u EU je suviše spor i zato se jačaju politike nacionalizma i promene granica koje su opasne za mir i bezbednost. Obe strane moraju mnogo više da učine nego predhodnih godina. Ako bi EU otvorila svoja vrata za sve države u regionu, povećavanje nacionalizma ne bi bilo, zato je u prirodnom interesu Unije da ostane na agendi širenja - izjasnio se Pahor.

Pahor je zabrinut zbog nekih procesa na Balkanu.

- Na njih možemo da odgovorimo samo brzim i uspešnim širenjem EU. Sutra ću posetiti naše vojnike na KiM. Založiću se kod mojih sagovornika u Prištini da dođe do implementacije Briselskog sporazuma. Mislim da je došlo do zastoja, a Slovenija je veliki zagovornik implementacije onoga što je dogovoreno i do nastavka tih pregovora. Da se ne ugroze mir i bezbednost u regionu - zabrinut je slovenački predsednik.

Pahor je iznenađen nesposobnosti EU da reši i odgovori na problem, ali lično kao neko ko 30 godina prati razvoj regiona, smatra da je to suviše malo sa aspekta EU da se ozbiljnije suprotstavi opasnostima koji prete zbog odnosa između naroda.

- Lično ću se založiti da se ne radi više samo o kvalitu života već o miru i bezbednosti, da se ne tiče samo naroda već i cele EU - jasan je predsednik Slovenije.

- Kažu da smo sve uslove ispunili za otvaranje novih klastera, ali da li će ih otvoriti, to Bog sveti zna. Uvek nekome može da se nešto ne svidi. Ja nemam nameru da se nekome dodvoravam i ulizujem. Ako hoćete hoćete, ako nećete - super hvala. Nama je važno da se Srbija razvija i ekonomski raste, a najbrže raste u celoj Evropi - nadovezao se Vučić.

Upitani da li će EU osuditi izjave o spajanju tzv. Kosova sa Albanijom, Vučić je rekao da nije pitao Pahora oko toga.

- Da mi ovde počnemo tako da govorimo za minut bi reagovali. Samo jednom da dobijem odgovor da nisam u pravu da to govore, pa da vidimo. Pominjanje Velike Srbije, pa obesili bi me u Briselu, ali za pominjanje Velike Albanije "nema problema!" - revoltiran je predsednik Srbije.

- U ime EU nemam nadležnost da odgovorim na to, ali mogu da kažem svoje mišljenje. Izjave o promeni granica ugrožavaju mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu. To meni produbljuje zabrinutost i to je jedini odgovor na ovo pitanje. Sve čemu smo svedoci, ovde i svugde mora da brine. Jedini odgovor na rast nacionalizma i promenu granica na Zapadnom Balkanu i tu EU ima odgovornost da se tome posveti više, jer se radi o miru i bezbednosti i to mogu da budu nepovratni procesi. Mi smo sat i po razgovarali kako da svi koji se zalažemo za evropsku perpsektivu Balkana, da se u ovaj deo Evrope ne vrati neprijateljstvo. Ovo je bio dobar razgovor pred moj sutrašnji odlazak u Prištinu - završio je Pahor.

Vučić o protestima 

 

Aleksandar Vučić se osvrnuo i na proteste i blokade auto-puta i ulica širom Srbije.

- Ugrožavaju više sloboda drugih ljudi, nisu ni najavili proteste, čak i kad ih je policija zamolila da to ne rade. To je svakako mali broj ljudi, a hvale se kad su najveće demonstracije, a to je 3.000 ljudi. Gazelu je blokiralo sa jedne strane 70 a sa druge strane 50 ljudi. A u Beogradu žive milioni ljudi - rekao je Vučić.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Zadovoljstvo mi je da, danas u Beogradu, ugostim na radnom ručku predsednika Republike Slovenije Borut Pahora - napisao je na svom instagram nalogu predsednik Srbije.

Pahora je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar finansija Siniša Mali.

Slovenačko predsedništvo saopštilo je ranije da će Pahor u ponedeljak posetiti KiM gde će razgovarati sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem, a trebao bi da obiđe i pripadnike kontingenta slovenačke vojske u sastavu Kfora.

Cilj ovih razgovora sa najvišim zvaničnicima Beograda i Prištine je razmena mišljenja o dijalogu, situaciji na Zapadnom Balkanu, evropskoj perspektivi regiona i pripremama za sledeći samit Procesa Brdo–Broni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    28. novembar 2021 | 13:20

    Došao licemer da IZVIDI situaciju?!?!?!

  • ero

    28. novembar 2021 | 13:53

    Nas predsednik dika i ponos Srbije

  • Zoran

    28. novembar 2021 | 16:27

    Dosta više kuknjave!!! Izađite na izbore pa menjajte vlast , ako vam je toliko loše ! Ali nešto mi ne ličite na sirotinju ,vi koji zaustavljate saobraćaj i maltretirate ljude na ulicama !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA