≫ 

Dan nezavisnosti Albanije i albanske zastave u Prištini i širom KiM se slavi veličanjem tzv. OVK

U Prištini se viori 16 metara duga zastava tzv.OVK sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, u Štimlju gradonačelnik otkrio statuu komadanta tzv. OVK Adema Jašarija. Kurti i Osmani u Prekazu slave "datum kada se Oslobodilačka vojska Kosova pojavila u javnosti prvi put"

  • 21

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i albanske zastave, u blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, postavljena je velika zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i amblemom  tzv.OVK, prenosi Koha.

Jedan od inicijatora postavljanja ove zastave, Sadri Šalja iz Lipljana, kaže da je 28 mladih ljudi i drugova tzv. OVK postavilo ovu zastavu veličine šest metara.

- U ulici Fehmi Ljadrovci, u blizini glavnog ulaza u Klinički centar, postavljena je zastava sa likovima osnivača OVK. Povodom novembarskih praznika postavili smo zastavu sa likovima ratnih vođa OVK i osnivača države Kosovo koje nepravedno drže u Hagu - rekao je Šalja.

Prema njegovim rečima, zastava je postavljena "u znak poštovanja za njihov doprinos“.

U Štimlju otkrivena bista komandanta tzv. OVK Adema Jašarija

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i Dana albanske zastave u Štimlju je danas otkrivena statua jednog od komadanata tzv. OVK Adema Jašarija, prenosi Koha.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Štimlja Naim Ismailji je rekao se "Dan zastave i rođendan legendarnog komandanta Adema Jašarija promovišu u centru grada".

- Kao što je celo Kosovo i albanski narod, tako je i opština Štimlje godinama i decenijama prolazila uz žrtve, bol, krvoproliće i konačno ratom OVK krunisano je ono što se vekovima očekivalo, slobodno Kosovo - rekao je Ismailji.

Prema njegovim rečima, sećanje mora da se vrati, ne samo na 22 godine već i na decenije i vekove unazad.

- Narod je do sticanja slobode imao dug i težak put pun žrtava gde su mnogi Albanci prilili svoju krv, pa svi mi koji danas slobodno dišemo u našoj zemlji imamo obavezu sećanja i poštovanja prošlosti. Ono što moramo da zapamtimo je da poštujemo vrednosti OVK jer su one temelj na kome se gradi naša država, Republika Kosovo - zaključio je Ismailji.

Osmani i Kurti posetili memorijalni kompleks "Adem Jašari"

Premijer nelegalnih kosovskih institucija Aljbin Kurti i njihova predsednica Vjosa Osmani posetili su memorijalni kompleks "Adem Jašari“ u Prekazu gde su poručili da je 28. novembar, kada Albanija slavi nezavisnost i Dan zastave, zapravo "temeljni datum albanskog nacionalnog identiteta“, prenosi Koha.

Kurti je u Prekazu poručio da je ovaj datum vezan za "najvažnije istorijske događaje albanskog naroda“.

- 28. novembar je osnovni datum albanskog nacionalnog identiteta, koji je vezan za naše najvažnije istorijske događaje, od Skenderbega u Kruji, preko Ismailja Ćemailja u Valoni, do Adema Jašarija u Prekazu - rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ovaj dan nije samo dan radosti i ponosa, već i odgovornosti za stvaranje boljeg života za Albance.

- Ovo je dan koji nas ispunjava radošću, ponosom i odgovornošću jer su zadaci koji su pred nama da podignemo blagostanje naših građana, da razvijamo našu zemlju, da povećamo demokratiju u našoj Republici, važniji nego ikada ranije. Radimo sve što znamo i možemo na nivou ovog zadatka koji u miru nastavlja rad i veliku borbu onih koji su to radili u mnogo težim vremenima od naših - rekao je Kurti odajući počast onima koji su „žrtvovali sebe za za slobodu, nezavisnost i jedinstvo".

Sličnim tonom govorila je Osmani koja je istakla da njihova današnja poseta Prekazu ima za cilj da odaju počast "žrtvama mnogih generacija, koja je kulminirala proglašenjem nezavisnosti Albanije 1912. godine, ali je nastavljena mnogim, mnogim žrtvama Albanaca svuda za slobodu“.

- Stoga smo danas započeli dan sa legendarnim komandantom Ademom Jašarijem i porodicom Jašari, da odamo počast njihovoj žrtvi. Pored simbolike proglašenja nezavisnosti Albanije i istorijskog značaja podizanja zastave, 28. novembar je i datum kada je rođen legendarni komandant Adem Jašari, kao i datum kada se Oslobodilačka vojska Kosova pojavila u javnosti prvi put. Sve ovo daje mnogo veći smisao novembarskim praznicima. Poštujući žrtvu svih onih koji su dali svoje živote i trud za našu slobodu, želim da čestitam danas svim Albancima svuda ovaj naš važan praznik - zaključila je Osmani.

Iako Dan nezavisnosti Albanije i albanske zastave nije na listi zvaničnih praznika na Kosovu, premijer Aljbin Kurti je doneo odluku da ovaj dan bude neradan na Kosovu, a s obzirom da pada u nedelju, pomera se za prvi naredni radni dan, tako da će državne institucije sutra odmarati.

Video: Znaju li mladi šta znači pokazivanje rukama simbola dvoglavog orla koji najčešće pokazuju Albanci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NKKS

    28. novembar 2021 | 13:43

    A mi murale svojih heroja gadjamo jajima i krecom.. zato nam se ovako i desava

  • Sibin

    28. novembar 2021 | 13:14

    Smesni su ovi siptari!!!!! Pitacu ih sta ce kad ih napuste tutori!!!!?????

  • miro

    28. novembar 2021 | 14:52

    Gde su sad ovi da protestuju sto im smeta Mladicev mural.Oj Srbiji oj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA