Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu Beograda i Prištine

Petković je istakao da je Beograd spreman da se u svakom trenutku odazove pozivu za nastavak dijaloga i da očekuje da se što pre zaustavi serija opstrikcije pregovora

  • 5
dr Petar Petković intervju Foto: Marko Jovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

Petković je naglasio da je Priština ponovo pokazala da nastavlja sa praksom obesmišljavanja dijaloga, a kategoričko odbijanje prištinske delegacije da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština, preti da dovede do erozije Briselskog sporazuma, ali i autoriteta međunarodne zajednice, koja je garant njegove implementacije.

Zbog opstrukcije Prištine, nije bilo uslova za direktne razgovore dve delagacije, već samo za bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao je direktor Petar Petković, ukazujući na činjenicu da je Priština ovoga puta otišla i korak dalje, odbijajući da sa Beogradom razgovara i o pitanjima energitike, što je u isto vreme potvrdio i Aljbin Kurti u Prištini.

Petković je istakao da je Beograd spreman da se u svakom trenutku odazove pozivu za nastavak dijaloga i da očekuje da se što pre zaustavi serija opstrikcije pregovora, ali i da smatra da je došlo vreme da prestane da se toleriše kršenje postignutih sporazuma i dogovora, kao i neodgovornih i opasnih izjava i poteza, koji dolaze od strane Prištine.

Zahvalivši ruskom ambasadoru na dosadašnjoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Petković je istakao da će bratske veze naša dva naroda, kao i odnos suštinskog razumevanja i poverenja i dalje da budu temelj izvanrednih odnosa naših država.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 29. novembar 2021 | 16:53

    Jel da pregovarate do kraja mandata ili malo duže,treba umeti a ne samo da se mlati prazna slama.

  • Nikolas

    29. novembar 2021 | 17:41

    ZAPAD A POSEBNO NATO OKUPATOR SRBIJE GAZE REZOLUCIJU 1244 SAVETA BEZBEDNOSTI I STVARAJU VELIKU ALBANIJU BEZ SRBA NA BALKANU !!! RESENJE SE MOZE NACI SAMO U SAVETU BEZBEDNOSTI JER BRISEL NE ZELI RESENJE !!!

  • Dragoslav

    29. novembar 2021 | 17:26

    Pazi:Direktor za Kosovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA