≫ 

Brnabić o Fon Kramon: "Izvestiteljka Evropskog parlamenta ima dvostruke standarde za Beograd i Prištinu"

Da li treba da pucamo na ljude da bi iskazali puno poštovanje, kao u slučaju Prištine? Da je vladavina prava u slučaju Prištine jedno, a u slučaju Beograda drugo? Da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju ista prava kao građani bilo gde drugde? - napisala je premijerka Srbije na Tviteru

  • 0
Parlamentarna skupština Nato Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu (EP) i izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon ima dvostruke standarde kada je reč o vladavini prava u slučaju Beograda i Prištine.

Brnabić je, na svom Tviter nalogu, navela da kada, suprotno Briselskom sporazumu, specijalne jedinice ROSU upadnu na sever AP Kosova i Metohije, pucaju na građane srpske nacionalnosti koji mirno protestuju i rane Srećka Sofronijevića - to je za Fon Kramon, kako je rekla, "vladavina prava i reakcija Prištine za puno poštovanje".

Ona je to uporedila sa situacijom kada, kada je istakla, stotinak građana bez prijave skupa zatvori međunarodni putni pravac i zabrani kretanje građana širom Srbije, a država odluči da ne primenjuje silu - izvestiteljka EP je "šokirana reakcijom vlasti" i ocenjuje da su "kontramere države bile izuzetno tvrde i nisu bile adekvatne".

Premijerka je ocenila da je ono što Fon Kramon poručuje "tužno i licemerno".

- Da li treba da pucamo na ljude da bi iskazali puno poštovanje, kao u slučaju Prištine? Da je vladavina prava u slučaju Prištine jedno, a u slučaju Beograda drugo? Da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju ista prava kao građani bilo gde drugde? - napisala je Brnabić na Tviteru.

Ona je reagovala na jučerašnju izjavu Fon Kramonove, koja je poručila da je "šokirana" reakcijom vlasti Srbije na proteste proteklih dana, i da će, kako je rekla, kada Zeleni preuzmu ministarstvo spoljnih poslova u Nemačkoj, doći do promene stava prema zvaničnom Beogradu.

Fon Kramonova, takođe, tvrdi da će njena stranka imati pristup koji će, kako je rekla, biti "više zasnovan na vladavini prava" i "kritičniji prema dešavanjima na terenu i rezultatima sprovođenja reformi".

Video: Brnabić: Kovid pasoši suprotni EU vrednostima, ali bićemo spremni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA