≫ 

Austrijski parlament odlučio da produži mandat do 600 vojnika pri KFOR-u

Austrijski ministar inostranih poslova Mihael Linhart je, govoreći o bezbednosnoj situaciji na Balkanu, naglasio da je važno da se vodi briga o stabilnosti, bezbednosti i blagostanju, jer bi negativne posledice mogle imati posledice po Austriju

  • 1
Međunarodna konferencija o budućnosti Belorusije, Beč Foto: Tanjug/AP

Austrijski parlament je odlučio da produži mandat do 600 vojnika pri KFOR-u. Takođe je odlučeno da se nastavi upućivanje do 10 policajaca u misiju EULEKS, kao i upućivanje jednog policijskog oficira za vezu u okviru UNMIK misije. Pored toga produžen je i mandat 400 vojnika austrijske vojske pri misiji EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Linhart ocenio je, povodom produženja učešća austrijskih vojnika i policajaca u međunarodnim misijama, da je bezbednosna situacija na Balkanu krhka.

Linhart je, na pitanje poslanika NEOS-a Helmuta Brandštetera o bezbednosnoj situaciji na Balkanu naglasio da je važno da se vodi briga o stabilnosti, bezbednosti i blagostanju, jer bi negativne posledice mogle imati posledice po Austriju.

Na Kosovu i Metohiji, kaže, često dolazi do tenzija, ali je već pošlo za rukom, pod posredovanjem EU da se konflikti reše.

- Evropa mora ispružiti zemljama Balkana ruku - poručio je Linhart.

Isto tako odobreno je nastavak učešća u misiji OEBS-a u Crnoj Gori sa deset pripadnika Ministarstva odbrane, međutim, aktuelno se u Crnoj Gori ne nalaze austrijski stručnjaci, već se upućuju samo u slučaju potrebe za projekte.

Parlament je odobrio nastavak učešća i u ukupno 16 međunarodnih misija od Ukrajine, Kipra, do Libije, Libana i Malija.

Dalje je parlament odlučio da dodeli diplomatski statu Kancelariji NATO u Beču, koja je uspostavljena zbog saradnje sa međunarodnim organizacijama čije je sedište u glavnom gradu Austrije.

Video: Kosovska policija spremna za odlazak sa Jarinja i Brnjaka posle dolaska pripadnika KFOR-a

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA