≫ 

Šef srpske diplomatije poručio: Ne sme da se dopusti politizacija kulturnog nasleđa

Ministar Selaković se osvrnuo i na pandemiju virusa korona, napominjući da se na primeru nejednakog pristupa vakcinama vidi da i dalje postoje razlike između pojedinih država

  • 0
MSP, Nikola Selaković Partnerska saradnja Srbije i OEBS-a Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković obratio se video porukom na završnoj ceremoniji „Bijenala Luanda - Panafričkog foruma za kulturu mira“, istakavši da naša zemlja neguje prijateljske odnose sa državama afričkog kontinenta još iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je učešćem na Bijenalu Srbija dobila priliku da predstavi svoju kulturu i nasleđe putem virtualnih izložbi.

Selaković je kazao da Srbija podržava aktivnosti i rad Uneska, podvlačeći da je to međunarodna organizacija u okviru koje su zajedničkim snagama postignuti izuzetni rezultati.

Takođe, ministar je ukazao na tendencije koje prete da uspore i kompromituju rad Uneska, kao što su politizacija kulturnog nasleđa i revizija istorije kroz politike obrazovanja, i poručio da se to ne sme dopustiti.

Šef srpske diplomatije osvrnuo se i na izazov sa kojim je ceo svet suočen, a to je pandemija virusa korona, napominjući da se na primeru nejednakog pristupa vakcinama vidi da i dalje postoje razlike između pojedinih država.

- Republika Srbija nastoji da pomogne svoje tradicionalne prijatelje u borbi protiv pandemije, i u skladu sa našim mogućnostima nesebično smo obezbedili donacije vakcina onima kojima je to bilo najpotrebnije - rekao je ministar Selaković i dodao da ćemo nastaviti da negujemo prijateljske odnose sa državama Afrike, posebno u okviru programa stipendiranja studenata ,,Svet u Srbiji“ jer su mladi činioci socijalne transformacije i mostovi koji spajaju.

Video: Počinje Samit: Ministri Selaković i Bajramov dočekuju goste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA