Srbija obeležava 130 godina članstva u Interparlamentarnoj uniji

Na trećoj konferenciji od osnivanja IPU, u Rimu, Srbija je postala članica. To je bila jedna od prvih međunarodnih organizacija u koju se Srbija učlanila - podsetio je predsednik Skupštine Ivica Dačić tokom razgovora sa predsednikom IPU Duarte Pačekom

  • 0
Ivica Dačić, Duarte Pačeko Foto: ATA Images
Ivica Dačić, Duarte Pačeko Foto: ATA Images

Srbija ove godine obeležava 130 godina članstva u Interparlamentarnoj uniji (IPU), a tim povodom će se danas na Posebnoj sednici Skupštine Srbije obratiti predsednik te organizacije Duarte Pačeko koji se juče sastao sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Dačić je zahvalio Pačeku što je prihvatio poziv da dođe u Srbiju povodom jubileja, podsetivši da je Srbija postala član te međunarodne organizacije 1891. godine.

- Na trećoj konferenciji od osnivanja IPU, u Rimu, Srbija je postala članica. To je bila jedna od prvih međunarodnih organizacija u koju se Srbija učlanila -  rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je ukazao da je Srbija jedna od najaktivnijih članica IPU, najvećeg foruma parlamentaraca u svetu koji broji 179 država, predstavljenih u šest političkih grupa i koji ima 13 regionalnih parlamentarnih skupština kao pridruženih članica.

Pačeko je izrazio zahvalnost što se Srbija pridružila IPU pre 130 godina čime se, kaže, posvetila dijalogu i multilaterizmu.

On je naveo da IPU u svom članstvu ima 45.000 parlamentaraca iz čitavog sveta koji predstavljaju šest milijardi ljudi i podsetio da je ta organizacija, koja promoviše mir i dijalog, dobila dva puta Nobelovu nagradu za mir.

- Srbija treba da bude izuzetno ponosna što je član te organizacije - rekao je Pačeku.

Zahvalio je i na uspešnoj organizaciji konferencije IPU u Beogradu 2019. godine, navodeći da se tada razgovaralo o veoma važnim svetskim pitanjima.

- Posle sastanka u Beogradu imali smo jedan sastanak uživo između predsednika parlamenata prošle godine. Možemo da izvučemo dve pouke iz svega, da parlamenti i IPU nisu zatvorili vrata i radili su tokom opasnog perioda pandemije, kao i da nije dovoljno da se sastajemo samo onlajn - rekao je Pačeko.

Pačeko je lično zahvalio parlamentu Srbije na podrešci prilikom njegovog izboru za predsednika parlamenta IPU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA