≫ 

"Teško mi je da govorim..." Dačić se oprostio od Mrkonjića, sa suzama u očima govorili Divac i Vučić

U Skupštini Srbije završena komemoracija povodom smrti narodnog poslanika i počasnog predsednika SPS-a Milutina Mrkonjića, nakon čega će uslediti izjavljivanje saučešća, a potom i sahrana u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, zakazana za 15 časova.

  • 9

Video: Predložiću da jedan od poslenjih projekata ponese njegovo ime: Vučić o Milutinu Mrkonjiću

U centralnom holu Doma Narodne skupštine završena komemoracija povodom smrti narodnog poslanika i počasnog predsednika SPS-a Milutina Mrkonjića. 

Nakon minuta ćutanja, na samamom početku komemoracije pušten je kratak film o njegovom životu i karijeri.

Ana Bekuta Foto: Telegraf

Okupljenima se prvi  obratio predsednik SPS - a Ivica Dačić, koji je rekao da skup na kom se opraštaju od Milutina Mrkonjića je državna komemoracija, opisujući  Mrkonjića kao komunistu i socijalistu, i injženjera i košarkaša, i direktora i radnika, i druga i gospodina.

- Poštovana porodico, prijatelji, najmiliji, teško mi je da držim govor posle ovog filma, ali moram. Poštovani predsedničke republike i državni funkcioneri i prijatelji Mrkonjića. Bio je najveći gospodin među drugovima i mnogo toga, ali je moram da kažem iznad svega bio graditelj svoje zemlje, nepostoji deo u životu u kojem je nešto drugo osim Srbije, a pre toga Jugoslavije da bude na prvom mestu, čak ni njegova porodica. Život Mrkonjića je život ove zemlje, njen najlepši deo, putevi koje je izgradio - rekao je Dačić.

Video: Bio je najveći drug među gospodom i najveći gospodin među drugovima: Dačić se oprostio od Mrkonjića

Bio je prvi generalni direktor CIP-a, član Vlade, ministar, poslanik...

- U svetu ni danas ne mogu da shvate kako se tako brzo obonovila naša zemlja posle bombardovanja. To je on uradio. Ne želim da dužim, samo želim da kažem da se opraštamo od velikog, narodnog čoveka, graditelja koji je svoje snove prenosio u stvarnost. Poslednje diskusije ovde u Skupštini posvetio je razvoju zemlje, govoreći da je projekat razvoja nešto najplemenitije što neko može da ostavi iza sebe - pripovedao je Dačić.

U ime Socijalista Dačić se kroz suze zahvalio za sve što je ostavio za sobom.

Divac: Priznajem ti, bio si u pravu kad si rekao da sam mlad i glup 

Košarkaš Vlade Divac govorio je o tome kako su on i "Mrka bili na dve suprotne političke strane".

Video: Bili smo politički neprijatelji ali on mi je pomogao da usvojimo kćer: Vlade Divac sa suzama o Mrki

- Naši politički stavovi su se toliko razlikovali da sam sve činio da njegova partija ode sa vlasti. A bili smo prijatelji. Imali smo zajedničko ljubav prema zemlji. Lojalnost je bila njegova osobina. Mrka je svakome pomogao i vrhunac svoje političke moći je iskoristio da pomogne ljudima. Zahvaljujući njemu smo uspeli da usvojimo ćerku i nikada mu ni ja ni moja porodica to neće zaboraviti. Hvala ti prijatelju na svemu i bio si u pravu kad si mi govorio da sam mlad i glup, evo to ti priznajem - izgovorio je vidno potrešen Divac.

Vučić: Planirali smo da postane savetnik ministra za infrastrukturu za Otvoreni Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Mrkonjić imao nešto izuzetno, drugačije i različito.

- Imao je neverovatnu energiju i fantastičan šarm. Kada bi smo se oštro prepirali, na kraju bi uvek završili sa osmesima. To je samo u njegovom slučaju bilo moguće. Njemu funkcije nisu bile važne. Kad je Miloševiću trebalo nešto da se progura što mu se nije dopadalo, to bi Mrka uradio. Ono što je kod mene izazvalo divljenje je obnova države 1999. i 2000. godina. Ne znam šta im je govorio, kako ih je privoleo, to je bilo fascinantno i neverovatno, zaista je imao tu energiju. Poslednjih nedelju dana sam dobio više saveta od njega nego do sada, planirali smo da postane savetnik ministra za infrastrukturu za Otvoreni Balkan - rekao je Vučič.

Na sebe je prihvatao krivicu i kada je nije bilo, a gradio je puteve i kada nije bilo pomoći, bio je "inadžija i prkosnik".

- Nije imao potrebu da se ističe u prvi plan, ali je prosto bio. Radovao se svakom novom kilometru izgradnje. Bio je kreativni zemljotres. Nosio je u sebi šarm Crvenog krsta, zauvek je izmenio svakoga koga je sreo na svom putu. Znam da je i danas ovde sa nama mogu da čujem glas "sine, samo guraj, samo guraj" - prisetio se Vučić i najavio da će jedan od najvećih projekata dobiti ime po Milutinu Mrkonjiću.

Posle komemoracije sledi izjava saučešća, a potom i sahrana u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, zakazana za 15 časova.

Od Mrkonjića su se oprostili članovi porodice, partije i prijatelji

Među prvima u zgradu parlamenta Srbije stigli su članovi porodice. U međuvremenu pridružili su im se članovi SPS, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se po dolasku upisao u Knjigu žalosti.

U parlamentu su se, uz porodicu, okupile brojne Mrkonjićeve kolege i prijatelji, među njima i predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri Branko Ružić, Novica Tončev, Nenad Popović, Gordana Čomić, Tomislav Momirović, Maja Gojković, Ratko Dmitrović. Prisutni su i proslavljeni košarkaš Vlade Divac, advokat Toma Fila, nekadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić, nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, Mrkonjićeve stranačke kolege Vladimir Ðukić, Aleksandar Antić, Žarko Obradović, Ðorđe Milićević, poslanici SPS-a i drugih poslaničkih klubova, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma...

Ana Bekuta Foto: Telegraf

Na komemoraciju Milutina Mrkonjića je došla i njegova dugogodišnja partnerka Ana Bekuta.

Došlo je i dosta drugih javnih ličnosti među kojima i porodica Šaulić, Damir Hadnanović i Đorđe David.

Bogata politička karijera 

Rođen je 23. maja 1942. godine. Srpski političar, bio je počasni predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), narodni poslanik, a pre toga obavljao je i funkciju ministra infrastrukture kao i ministra saobraćaja Republike Srbije.

U decembru 2006. godine postaje potpredsednik Socijalističke partije Srbije, a na tu funkciju je reizabran u decembru 2010. Bio je i član predsedništva te stranke, a odlukom Glavnog odbora, u septembru 2015, imenovan je za počasnog predsednika SPS. Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je 2007. godine, a u tom sazivu je obavljao i funkciju potpredsednika Skupštine.

Od jula 2008. nalazio se na funkciji ministra za infrastrukturu. Početkom marta 2011. godine njegovom resoru dodata je oblast energetike.

Mrkonjić je preminuo u Beogradu u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", gde se nalazio od početka novembra, kada mu je i ugrađen pejsmejker.  On je u avgustu operisao srčane zaliske, a pre toga, početkom godine bio u bolnici Dragiša Mišović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Topola

    2. decembar 2021 | 11:16

    Sada će da srignu i partizani i 6 lička divizija. U aleji više komunista .....E bože oprosti nam

  • Zeljko

    2. decembar 2021 | 11:00

    znaci, sa'ranice ga odma' pored Dzeja !!

  • Udovica

    2. decembar 2021 | 12:08

    Je l to zakonita žena u prvom redu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA