≫ 

"Odnosi Srbije i Rumunije pravi primer dobrosusedstva. Zahvalnost zbog podrške o nepriznavanju tzv. Kosova"

Šef srpske diplomatije zahvalio je Rumuniji na čvrstoj poziciji i nepriznavanju tzv. Kosova, kao i na podršci koju nam pruža u okviru međunarodnih organizacija

  • 5
Nikola Selakovic

Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se, na marginama 28. Ministarskog saveta OEBS-a, sa ministrom inostranih poslova Rumunije Bogdanom Lućianom Aureskuom.

Ministar Selaković je konstatovao da su odnosi Srbije i Rumunije tradicionalno dobri i prijateljski, i sa zadovoljstvom ocenio da predstavljaju model dobrosusedstva u regionu.

Selaković je čestitao šefu rumunske diplomatije na nedavnom reizboru, poručujući da očekuje da će se dobra komunikacija i saradnja dva ministarstva nadalje nastaviti.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Rumuniji na čvrstoj poziciji i nepriznavanju tzv. Kosova, kao i na podršci koju nam pruža u okviru međunarodnih organizacija.

Selaković je, takođe, preneo da cenimo zalaganje Rumunije za pristupanje čitavog zapadnog Balkana EU, ukazavši i da je veoma značajna podrška koju ta zemlja pruža našem evropskom putu.

Nikola Selakovic

Foto: MSP

U saradnji dve zemlje postoji neiskorišćeni potencijali u oblastima poput infrastrukture, građevinarstva i trgovine, rekao je ministar i naglasio da je potreban dodatni angažman obe strane kako bi se unapredila privredna saradnja.

Takođe, ministri su razgovarali o značaju, položaju i zaštiti prava nacionalnih manjina.

Sagovornici su se osvrnuli i na borbu dve zemlje protiv virusa korona, a Selaković je zahvalio na donaciji u vidu vakcina koju nam je Rumunija uputila u junu, rekavši da je Srbija, isto tako, rukovođena dobrosusedskim odnosima i solidarnošću nedavno uputila medicinsku pomoć toj zemlji.

Video: Aleksandar Vučić ostavio poduži memento u knjizi žalosti: Komemoracija Milutinu Mrkonjiću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    2. decembar 2021 | 13:47

    Nekako je ta činjenica uvek skrajnuta, ali Rumuni su nam najveći prijatelji na Balkanu. Grci nisu baš uvek bili korektni sa nama, nikad neću zaboraviti ono histerično zviždanje našoj himni u Atini, odmah nakon rata u SFRJ kad su naši košarkaši osvojili Evropsku titulu, a njima smo mnogo puta u istoriji pomagali i oslobadjali ih. Rumuni su uvek bili najkorektniji prema nama iako nikakvu korist nisu imali od nas. A i najsličniji su nama.

  • Bratnjik

    2. decembar 2021 | 13:39

    Rumuni i Slovaci, pored Rusa su naši najveći prijatelji kroz istorinu...

  • Vasilije

    2. decembar 2021 | 13:48

    A Marinika, nazalost svojim izjavama kvari taj odnos ! 😏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA