≫ 

U Skupštini rasprava o izveštaju EK o Srbiji: Brnabić očekuje otvaranje klastera do kraja godine

Premijerka Srbije istakla je da Srbija može da bude zadovoljna Izveštajem o napretku tokom 2021. godine i da prvi put od 2016. godine postoji pozitivan narativ u pogledu reformi u oblasti vladavine prava

  • 0
Ana Brnabić Foto: Marko Jovanović

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava o izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2021.godinu, da očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine, na međuvladinoj konferenciji.

Brnanbić je rekla da Srbija može da bude zadovoljna Izveštajem o napretku i da prvi put od 2016. godine postoji pozitivan narativ u pogledu reformi u oblasti vladavine prava.

- Konstatovan je i napredak u oblasti slobode izražavanja i medija, što je takođe važno, jer smo kao vlada mnogo poklonili pažnje tom pitanju - rekla je premijerka.

Kada je reč o ekonomiji, Srbija ima dobar izveštaj i pohvale, rekla je Brnabić i dodala da stabilnost i brz oporavak dolaze u vreme kada se i dalje borimo sa pandemijom korona virusa.

Radilo se, kaže, na reformama u oblasti vladavine prava, na perporukama GREKO, borbi protiv organizovanog kirminala.

Navodeći da je Evropska komisija preporučila državama članicama otvaranje oba klastera (3 i 4), Brnabić je kazala da se i dalje radi direktno sa državama da Srbija dobije tu podršku i otvori makar jedan od dva klastera.

- Svakodnevno smo u kontaktu sa državama članicama, odgovaramo na sva otvorena pitanja, dajemo razjašnjenja - rekla je ona.

Premijerka je rekla da je izveštaj EK predstavljen svim relevantnim organizacijama i udruženjima, navodeći da joj je posebno važno da naglasi da se otvoreno i transprentno komunicira sa svim činiocima u društvu.

Sledeći korak su izmene Ustava u domenu pravosuđa, podsetila je premijerka, dodajući da je referendum zakazan za 16.januar i da će do tada predstaviti građanima o čemu se odlučuje na referendumu i zašto se te reforme važne.

Ukazala je i da je podrška građana Srbije za članstvu u Evropskoj uniji na nivou od 57 odsto.

U Skupštini Srbije je u toku rasprava o izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2021.godinu, a poslanici će oko 18 časova glasati za predloge zaključke koje je povodom izveštaja predložio odbor za evropske integracije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA