≫ 

Vlada Srbije najoštrije protestuje povodom odluke Prištine da Petru Petkoviću ponovo zabrane ulaz na KiM

Ono što je najbizarnije u ovoj situaciji jeste da se ova zabrana dešava samo nekoliko dana nakon što je EU eksplicitno pozvala Prištinu da poštuje sporazume i Petkoviću omogući posetu KiM - izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić

  • 7
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina Foto: Shutterstock

Vlada Srbije najoštrije protestuje povodom skandaloznog ponašanja privremenih institucija u Prištini koje su danas još jednom zabranile ulaz na teritoriju Kosova i Metohije Petru Petkoviću, direktoru Kancelarije za KiM.

Predsednica Vlade Ana Brnabić navodi da je ovo peti put da se Petkoviću zabranjuje ulaz na teritoriju naše južne pokrajine.

- Ono što je najbizarnije u ovoj situaciji jeste da se ova zabrana dešava samo nekoliko dana nakon što je Evropska unija eksplicitno pozvala Prištinu da poštuje sporazume i Petkoviću omogući posetu Kosovu i Metohiji - rekla je premijerka.

Brnabić je istakla da ovakvo bahato i necivilizovano ponašanje privremenih institucija u Prištini, koje se ponavlja iznova i iznova, više ne vodi ničemu.

- Pitam Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu – dokle ovako? Koliko dugo mislite da tolerišete ovakvo ponašanje? Koliko će se još izvestilac EU za Kosovo i Metohiju biti gluv i slep na kršenje elementarnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji u 21. veku, a baviti se svim i svačim u centralnoj Srbiji – od rudarstva do bubamare?

Predsednica Vlade ističe da je Petar Petković posetu uredno prijavio i da je imao nameru da obiđe srpski narod na Kosovu i Metohiji, učenike Bogoslovije u Prizrenu i povratnike u selu Novake.

- Kada vam 2021. godine neko zabrani posetu studentima i povratnicima u svoja ognjišta i uručenje pomoći ugroženim porodicama, ne mogu a da se ne zapitam o čemu mi uopšte treba da razgovaramo dalje? Zahtevam od Evropske unije da se jasno odredi prema ovakvom ponašanju Prištine i konačno nam stavi do znanja da li je cilj dijaloga normalizacija odnosa i obezbeđivanje normalnog života svom stanovništvu Kosova i Metohije, ili su u pitanju razgovori koji su sami sebi cilj, dok jedna strana poštuje sve sporazume a druga strana čini sve kako bi izbegla ispunjavanje obaveza koje iz sporazuma proističu - izjavila je premijerka.

Video: Petković: Ispucali su 60 bojevih metaka na nas, a srpski narod je ipak kaznio suludu politiku Kutija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    2. decembar 2021 | 16:22

    I vlada Kosova je neki dan protestovala kada je Srbija zabranila čak svoj trojici kosovskih ministara da da posjete Medvedju, Bujanovac i Preševo u Srbiji! Dakle; nije zajam, nego- vraćanje!

  • Mihajlo

    2. decembar 2021 | 15:36

    I šta to vredi što su najoštrije osudili ? Treba konkretne mere preduzeti. A ne samo pretiti praznim puškama...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA