≫ 

Ovako je novi austrijski kancelar govorio o Kosovu: Nehamerovi stavovi o Srbiji, EU i migrantskoj krizi

Reagujući na upad pripadnika ROSU na sever Kosova 13. oktobra, Nehamer je u obraćanju poručio da nasilje nije rešenje i ne može biti oruđe politike

  • 0
Karl Nehamer, novi nemački kancelar Foto: Shutterstock, Profimedia /AFP/ Joe Klamar

Ministar unustrašnjih poslova Karl Nehamer preuzieće dužnost lidera Narodne partije (OVP) i mesto kancelara Austrije, što je on u toku jutra i lično potvrdio.

Već nakon najave da se Sebastijan Kurc povlači iz politike i sa svoje doskorašnje funkcije, počela su analiziranja "čije ime na mestu novog kancelara bi Srbiji išlo u prilog", imajući u vidu stavove potencijalnih kandidata.

Za sada, Nehmarove izjave o Kosovu i Metohiji, migrantskoj krizi kao i proširenju EU i Zapadnom Balkanu, predstavljaju svetlu tačku, tvrde analitičari, a ovako je govorio o nekim od gorućih tema u Srbiji, u proteklih nekoliko meseci.

Tenzije na severu Kosova

Reagujući na upad pripadnika ROSU na sever Kosova, 13. oktobra, Nehamer je u obraćanju poručio da nasilje nije rešenje i ne može biti oruđe politike.

Nehamer je tada, na konferenciji za medije u Prištini, podsetio da je Austrija zemlja koja nije članica NATO sa najvećim kontigentom pri Kforu.

Ukazao je da je važno da se ne izazovu tenzije i dodao da ga "raduje da kosovska policija odmereno deluje".

Ocenio je da situacija nije jednostavna i da bi svaka veća reakcija mogla izazvati spiralu nasilja.

Video: Snimak nastao iza albanske vatrene linije: Pripadnici Rosu naoružani dugim cevima

O širenju EU i Zapadnom Balkanu

Govoreći povodom Dana Evrope 9. maja, sadašnji kancelar ukazao je na značaj širenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

- Već dve decenije imamo tesnu bezbednosnu političku saradnju s državama tog regiona. Zapadni Balkan je odlučujući, pre svega i za stabilno bezbednosno stanje u Austriji - naglasio je Nehamer.

Karl Nehamer Govoreći povodom Dana Evrope 9. maja, sadašnji kancelar ukazao je na značaj širenja Evropske unije na Zapadni Balkan-Foto: Tanjug/AP

On je, u saopštenju za javnost, istakao da su Evropa i EU od kraja Drugog svetskog rata uspešna priča, koja mora biti prenošena sa generacije na generaciju.

Podsetio je da je Austrija 25 godina članica EU, i da je danas snažniji i pouzdaniji član Unije, koji pokušava aktivno da savladava razne izazove i doprinese daljem razvoju EU.

Podvukao je i značaj međunarodne saradnje za bezbednost Austrije, ukazujući posebno na Europol i Šengenski informativni sistem.

- Organizovano kriminal ne poznaje državne granice. Na osnovu geografskog položaja u srcu Evrope je saradnja sa našim šengenskim partnerskim zemljama za nas od posebnog značaja - objasnio je Nehamer.

Aleksandar Vučić Brisel Evropa i EU od kraja Drugog svetskog rata uspešna priča, koja mora biti prenošena sa generacije na generaciju, tvrdi Karl Nehamer-Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Nehamer odlično poznaje OVP, pošto je bio generalni sekretar stranke, a i omiljen je među stranačkim kolegama.

U prilog tome govore činjenice da su koalicioni partner Zeleni i guverneri pokrajina iz redova narodnjaka prihvatili imenovanje Nehamera. Vicekancelar i lider Zelenih Verner Kogle čak je već pohvalio da ima dobru radnu osnovu sa Nehamerom.

O migrantskoj krizi

Prilikom posete Srbiji, u aprilu ove godine i susretu sa Aleksandrom Vulinom govorio je o nekim od gorućih tema u Srbiji.

Vulin i Nehamer ocenili su tada da Srbija i Balkan ne mogu postati parking za migrante.

Oni su u Beogradu, gde su potpisali Sporazum o saradnji u oblasti vanrednih situacija, ocenili da su dve zemlje „saveznici u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i iregularnih migracija“.

Austrijski ministar kazao je da ta zemlja podržava Srbiju i preko platforme za borbu protiv iregularnih migracija kao i kada je reč o tome da iregularni migranti budu vraćeni u zemlje porekla ukoliko nemaju osnova za ostanak u Srbiji.

Dodao je da su dve zemlje saveznici u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i iregularnih migracija i da između ministarstava unutrašnjih poslova postoji "tesna saradnja zasnovana na poverenju".

Ko je novi kancelar Austrije?

Do sada je obavljao funkciju Ministra unutrašnjih poslova, a u javnosti je okarakterisan kao disciplinovam i vredan političar koji u svom kabinetu ostaje do kasno u noć.

Čvrst stav i spartanska disciplina posebno su se pokazali kada je najteže - tokom pandemije korona virusa. Njegov posao bio je da održi mir u zemlji i natera Austrijance da poštuju aktuelne mere.

Mnogi u Austriji mesecima su ga optuživali da to radi na veoma okrutan način, pa su mnogi stekli utisak da Karl Nehamer ne štiti Austrijance od virusa, već virus od Austrijanaca.

Većina građana je tokom pandemije u njemu videla "dobrog policajca" a prema nedavnim istraživanjima 55 odsto Austrijanaca ima pozitivan stav o njemu i podržava njegov rad.

Video: Puste ulice Beča: Austrija po četvrti put u potpunom lokdaunu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA