"Politika Nemačke prema Srbiji ostaje nepromenja, Beograd i Priština da ispune sve što je dogovoreno"

Sve što je dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu, mora da se implementira. To važi i za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike - rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib

  • 8
Thomas Schieb Tomas Šib Ambasador Nemačke Foto: Telegraf

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da će politika Berlina prema Srbiji ostati nepromenjena u novoj vladi premijera Olafa Šolca i dodao da sve što je do sada dogovoreno u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu mora da se implementira, a da to važi i za Zajednicu srpskih opština na Kosovu, prenosi Tanjug.

- Naš stav po pitanju Kosova ostaće nepromenjen. Očekujemo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Put do tog cilja može biti samo briselski dijalog. Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, po tom pitanju, ima punu podršku Nemačke. Sve što je dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu, mora da se implementira. To važi i za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike - rekao je Šib za današnje izdanje Politike.

On je, takođe, dodao da obe strane moraju da ispune svoj deo i moraju da se reše sva ostala pitanja.

Na pitanje da li će Nemačka sada, za razliku od prethodne dve godine, podržati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, potom klastera, prilikom pristupanja Srbije EU, Šib je odgovorio potvrdno.

- Možete da se pouzdate u to da će Nemačka i nadalje podržavati evropske integracije Srbije i Zapadnog Balkana. To je zabeleženo čak u koalicionom ugovoru nove vlade. Ne određuje EU brzinu kojom će napredovati pristupni razgovori, već Srbija, i to brzinom kojom stvarno sprovodi reforme, posebno u oblasti vladavine prava i demokratije - naglasio je ambasador.

Šib je ocenio da je prethodnih nekoliko godina u Srbiji bilo deficita u nekim važnim oblastima, što je, prema njegovim rečima, naglasila i Evropska komisija u svojim izveštajima.

- Srbija je mnoge domaće zadatke, koje je sama sebi zadala, suviše dugo odlagala. Jedan od primera je implementacija medijske strategije čiji je cilj jačanje nezavisnosti medija. Stoga je EU došla do zaključka da nisu bili ispunjeni uslovi za otvaranje novih poglavlja. Vidim da se brzina sprovođenja reformi ubrzala tokom 2021. godine - kazao je Šib.

On je, takođe, rekao da je Srbija započela važne reforme u oblasti životne sredine i energetike, a odluka o tome da li će biti moguće otvaranje novog klastera u decembru biće doneta ovih dana, kao i da je, kako je rekao, realna opcija verovatno "klaster četiri", koji obuhvata oblasti životne sredine i energetike.

- Pristupni pregovori predstavljaju trku na duge staze, ne na kratke. Apsolutno želim da ohrabrim vladu Srbije da ne posustaje u svojim naporima da se reforme sprovode u svim oblastima i da ih još pojača - dodao je Šib.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA