≫ 

RIK usvojila odluku o utvrđivanju teksta Informacije o aktu o promeni Ustava Republike Srbije

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimira Dimitrijevića je ocenio da je ponuđena informacija neutralna i da na osnovu nje birač treba da formira svoj stav o tome da li je za promenu Ustava ili ne, sve članice RIK-a nisu saglasne

  • 1
RIK prva sednica, Srbija, Izbori, Glasanje, 2020 Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Republička izborna komisija usvojila je juče odluku o utvrđivanju teksta Informacije o aktu o promeni Ustava Republike Srbije.

Prema rečima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića, tekst informacije treba da se objavi na veb-prezentaciji komisije, u medijima, javnim servisima i da se dostavi građanima na kućnu adresu, prenosi Tanjug.

On je istakao da se izmene Ustava odnose isključivo na pravosuđe. Dimitrijević je ocenio da je ponuđena informacija neutralna i da na osnovu nje birač treba da formira svoj stav o tome da li je za promenu Ustava ili ne.

Članica RIK-a Srđana Vidović nije bila saglasna da su informacije objektivne, već je ocenila da su isključivo afirmativne i primetila da nema stavova za negativan odgovor. Vidovićeva je zatražila da se informacija o promeni Ustava vrati na dopunu, što nije prihvaćeno.

- Tekst nije objektivan, ne pruža potpune informacije i samim tim nije u skladu sa Zakonom o referendumu - rekla je ona.

Član RIK-a Miroslav Vasić takođe je naveo da, prema njegovoj oceni, odluka nije u potpunosti u skladu sa Zakonom o referendumu, dok je Vladimir Matić iz RIK-a dodao da u tekstu nedostaje tekst ustavnih promena.

U tekstu piše da donošenje Akta o promeni Ustava ima za cilj obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolju zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava.

Navodi se da se Akt o promeni Ustava isključivo odnosi na pravosuđe i njime se ne menjaju drugi delovi Ustava, da se predviđaju dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija, da se garantuje stalnost sudijske funkcije, da se menja naziv Vrhovnog kasacionog suda u Vrhovni sud.

Takođe se ukazuje da sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva, da organizacione promene obezbeđuju samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva, a da glavne javne tužioce i javne tužioce bira Visoki savet tužilaštva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    5. decembar 2021 | 14:13

    Tacno je da ponudjeno pitanje za promenu Ustava ne pruza nikakve informacije.Da li volite kepo vreme.Vilim!!!Ali mnogo je veci problem sto je za promenu Ustava dovoljna prosta vecina ljudi koji se izjasne za ili protiv.Sada je navodno,na tapetu samo sudstvo ali usvojene izmene stvaraju ogroman prostor za manipulaciju u buducim iteracijama.Ukratko,na mala vrata se uvodi pravilo da vladajuca stranka menja Ustav po nahodjenju tj.kako joj odgovara.Skupstina,dvo-trecinska vecina,sve to pada u vodu i odlazi u zaborav.Tuzno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA