Deveta statusna konferencija Tačiju zakazana za 15. decembar

Tužilaštvo je ranije najavilo da će do 31. januara 2022. godine okončati obelodanjivanje svojih dokaza, a na konferenciji će biti pozvano da se izjasni da li taj datum ostaje

  • 0
Hashim Thaci, Hašim Tači

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Deveta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, zakazana je za 15. decembar.

Konferencija treba da se održi pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, gde se u pritvorskoj jedinici nalaze sva četvorica optuženih, prenosi Tanjug.

Na konferenciji, kojoj optuženi ne moraju da prisustvuju lično, predstavnici tužilaštva i njihovi advokati raspravljaće o napretku postupka i obelodanjivanju dokaza, istraga koje su u toku, a od čijeg okončanja zavisi i početak predstojećeg suđenja.

Optuženi - Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići - najverovatnije će, kao i do sada konferenciju pratiti video linkom iz pritvorske jedinice, a njihove će stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Obelodanjivanje dokaza do 31. decembra

 

Sudija je pozvao tužilaštvo i odbranu da mu pisane podneske u vezi sa obelodanjivanjem dokaza, njihovim istragama, svedocima, prevodima dokumenata i drugim pitanjima dostave, ako žele, do 10. decembra.

Tužilaštvo je ranije najavilo da će do 31. januara 2022. godine okončati obelodanjivanje svojih dokaza, a na konferenciji će biti pozvano da se izjasni da li taj datum ostaje.

Sudija je predvideo da se 10. statusna konferencija održi 4. februara.

Sva četvrotica optuženih uhapšeni su 5. novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru.

Niz ratnih zločina

 

Tači, koji je bio predsednik privremenih prištinskih institucija, prethodno je podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom na 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine, na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Video: Hašim Tači saslušao optužnicu, pa ustao i izjavio: Nisam kriv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA