≫ 

Vučić otvorio Nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju: "Kragujevac novi gravitacioni centar Srbije"

Platforma predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu. Uz njega se gradi baza za apsolutno sve podatke MUP i BIA, odakle će se vaditi najtačniji podaci za svaku situaciju

  • 9

U Državnom data centru u Kragujevcu danas je puštena u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Platili smo 55 miliona evra za data centar u Kragujevcu, koji je pet puta veći od onoga u Beogradu. Jedna smo od retkih zemalja koja je osnovala i svoj institut za veštačku inteligenciju, to otvara neslućene mogućnosti za našu zemlju. Prvi put imamo ljude koji se vraćaju sa drugog kraja sveta u Srbiju zbog toga. Gradimo ovde poseban objekat koji će biti baza za apsolutno sve podatke MUP-a i BIA, odakle ćemo najbolje i najtačnije vaditi podatke za svaku situaciju koja se pojavi  - istakao je predsednik Srbije na otvaranju platforme.

Predsednik Srbije je dodao da bi u Kragujevac do 2025. godine trebalo da se uloži milijardu evra i najavio da će uskoro doći u Kragujevac ,kako bi predočio ceo plan za razvoj tog grada i Šumadije, navodeći da ima mnogo ideja i da će građani biti zadoovljni.

On je rekao da će u obilaznicu oko Kragujevca biti uloženo minimalno 155 do 200 miliona evra, čime će taj grad biti spojen sa koridorima 10 i 11, sa Čačkom i sa Kraljevom. Naveo je da će za kanalizaciju i prečistače otpadnih voda biti izdvojeno 308 miliona evra, i da je to šuština zaštite životne sredine u koju nije ulagano 70 godina.

Rekao je da je to već preko 500 miliona evra, a ako se bude radila TE-TO (Termoelektrana-toplana) za koju je procena 250 miliona evra, to će sa Data centrom od 55 miliona evra dostići 800 miliona evra. Vučić je rekao i da predstoji analiza rada "Zastava oružja", kao i svega drugog što će se raditi u budućnosti.

- Biće milijarda za Kragujevac do 2025. godine. To su ulaganja kakva nikada nisu imali, a neće imati problema ni sa zagađenjem. Kada raširite tu mrežu nema ko neće videti boljitak u Kragujevcu. Kragujevac će uz Čačak postati gravitacioni centar centralne Srbije kao što je Niš za jug i jugoistok Srbije - naveo je Vučić.

On je rekao da su to dobre vesti, kao i da tome treba dodati železnicu, autoput Karađorđe, kao i druge stvari koje će dobiti Šumadija i Šumadijski okrug.

Ovaranje IT platforme

Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Sporazume o korišćenju prve Nacionalne platforme sa predstavnicima tehničkih fakulteta, svih naučno-tehnoloških parkova i tri instituta potpisao je direktor vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, u prisustvu predsednika, premijerke Ane Brnabić i ambasadora SAD u Srbiji Entoni Godfrija.

Prethodno su Vučić, Brnabić i Godfri, kao i Mihailo Jovanović obišli Data centar, a "dobrodošlicu" im je poželela "Daca" - Data centar android, njihov virtuelni domaćin.

Posao centra je, kaže, da spoji dva sveta, realni i virtuelni, da bezbedno čuva znanje i podatke iz realnog sveta, građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika.

Dodala je da je Data centar u Kragujevcu pet puta veći od beogradskog i ispunjava najviše standarde za ovakav tip objekta, jedinstven u regionu po kapacitetima i performansama.

Vučić je na to prokomentarisao da "to izgleda kao drugi svet".

Predsednik je zatim sa domaćinima obišao prostoriju u kojoj boravi deo zaposlenih, IT stručnjaci, među kojima i "mlade snage", Isidora i Luka, dvoje studenata, koje po završetku fakulteta čeka posao u Data Centru.

Isidora je student četvrte godine Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, dok je Luka druga godina Informaciono-komunikacionih tehnologija u Beogradu, a saglasni su da su prezadovoljni uslovima u Centru.

Predsednik ih je upitao šta još država može da uradi i kolika su i kakva ulaganja potrebna u veštačku inteligenciju, robotiku, softversku industriju, imajući u vidu da ne možemo da pratimo velike zemlje, SAD, Nemačku, Kinu.

- U dobrom pravcu ovo ide, sve raste - konstatovao je Luka, a Vučić se nadovezao da je važno da taj rast bude eksponencijalni, da brojke idu geometrijskom, a ne aritmetičkom progesijom.

Oni su mu, kao mali znak pažnje, poklonili duks sa logom Data centra.

Zatim mu je direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović pokazao da zaposleni imaju i uslova za odmor u Centru, a Vučić je zatim na partiju stonom fudbala "izazvao" američkog ambasadora, u kojoj je i pobedio.

- Zahvaljujući prvoj Nacionalnoj platformi za veštačku inteligenciju u Srbiji, koja je danas puštena u rad, naša zemlja je spremna da napravi novi, evolucijski iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbedi alat za još brži i snažiji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice, kao i eUprave - izjavio je Jovanović.

Jovanović je objasnio da ova platforma predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, proizvođača NVIDIA, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

- Danas sa radošću ispunjavamo još jedan zadatak na digitalnom putu Srbije 2020-2025. Puštamo u rad i eksploataciju Nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije smeštenu na najsigurnijem i najbezbednijem mestu - Državnom data centru u Kragujevcu - rekao je Jovanović.

Istakao je da se u tom centru može videti primer kojom brzinom se razvija naša zemlja u svakom pogledu.

Naglasio je da je Srbija danas mnogo drugačija zemlja u odnosu na onu od pre pet ili 10 godina.

- Projekti koje danas realizujemo u svakom smislu su nešto o čemu ranije nije moglo ni da se sanja. Mnogo toga je moralo da bude urađeno kako bi uopšte došlo do toga da Srbija može da ima data centar ili ovakvu platformu i superkompjuter - dodao je Jovanović.

Inače, Nacionalnla platforma će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama.

Zahvaljujući toj platformi Srbija je spremna da napravi novi iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbedi alat za još brži i snažniji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice.

Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, budući da je rec o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu, vredna 30 miliona evra.

Taj projekat doprineće unapređenju rada javne uprave, što ubrzava procedure i pojednostavljuje svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Data centar se prostire na 14.000 kvadratnih metara, a izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    6. decembar 2021 | 11:31

    Ako je drzavni sta ce americki ambasador tu?mozde jeste drzavni data centar, ali druga drzava upravlja sa njim kao i sa svim u ovoj zemlji!

  • KG-1

    6. decembar 2021 | 12:04

    Jel može ta veštačka inteligencija da se ugradi onima koji nemaju mozga ?

  • Zorko

    6. decembar 2021 | 12:43

    Za deceniju,dve,Srbija će biti država sa pet velikih gradova i praznom teritorijom van njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA