≫ 

Odbijeno odlaganje suđenja: Haradinaj u karantinu, advokat ima koronu, naloženo im da učestvuju video linkom

Sudsko veće planira da ovo suđenje okonča do 17. decembra, pre zimskog odmora, da bi presuda veteranima tzv. OVK Nasimu Haradinaju i Hisniju Gucatiju mogla da bude izrečena već u januaru sledeće godine

  • 0
Kosovo OVK sud Hag Hisni Hysni Gucati Nasim Haradinaj

Foto-montaža: Tanjug/AP

Na početku današnjeg suđenja u Hagu branilac potpredsednika Udruženja veterana takozvane OVK Nasima Haradinaja, advokat Tobi Kedman, zatražio je odlaganje suđenja na nekoliko dana, jer on pozitivan na kovid 19.

Nakon pauze od oko sat i po vremena sud je odlučio da ne udovolji njegovom zahtevu jer suđenje mogu da prate putem video konferencijske veze, navodeći da neće biti poluzatvorenih sednica - tokom kojih se isključuje javnost.

Kedman je putem video konferencijske veze obavestio sud i da je njegov branjenik u karantinu, u pritvorskoj jedinici u Hagu, dok istražitelj tima odbrane takođe nije na saslušanju, jer mora da sačeka rezultat PCR testa.

Nakon pauze i odbijanja zahteva za odlaganje, suđenje je nastavljeno saslušanjem prvooptuženog u ovom postupku predsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija iz sudnice.

On ima pravo da iskaz daje i odgovara na pitanja dva dana. Haradinaj sednicu prati video vezom iz karantina u pritvoru u Hagu.

Inače, sudsko veće planira da ovo suđenje okonča do 17. decembra. Zimski odmor suda treba da počne 17. decembra, do kada je planirano da se ovo suđenje okonča. Presuda bi mogla da im bude izrečena u januaru sledeće godine.

Obojica optuženih su se na početku suđenja 7. oktobra izjasila da nisu krivi, a predstavnik Specijalizovanog tužilaštva Kosova (STK) je potom izneo uvodnu reč i predstavio detalje optužnice.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.

Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglaslaa kosovska skupština.

Video: Haradinajevo obraćanje posle saslušanja u Hagu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA