≫ 

Kurti sutra u Briselu, potvrđen susret sa Boreljom: "Moguć sastanak sa Vučićem u drugoj polovini decembra"

Susret prilika da EU posrednici sa kosovskim vlastima još jednom razmotre mogućnosti održavanja dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou do kraja godine

  • 0
Aljbin Albin Kurti i Josep Borrell Džozep Borel Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, koji će sutra u Briselu prisustvovati sastanku Saveta za stabilizaciju u pridruživanje EU i Kosova, sastaće i sa šefom diplomatije EU Đuzepeom Boreljom, prenosi Tanjug.

Taj susret biće prilika da EU posrednici sa kosovskim vlastima još jednom razmotre mogućnosti održavanja dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou do kraja godine.

Aljbin Kurti je pred dolazak u Brisel poručio da bi sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao da se održi upravo u drugoj nedelji decembra, uz ocenu da su EU posrednici ti koji treba da ”procene da li će poslati pozivnice”.

Prethodno, predsednik Srbije Aleksandar Vućić naglasio je da Beograd ”traži i želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima i o svim temama”.

Na pitanje Tanjuga da li se ”pozivnice spremaju”, iz krugova bliskih Đuzepeu Borelju i Miroslavu Lajčaku, odgovaraju da je ”još rano za bilo kakvu najavu” i da ima još ”pune dve nedelje” do početka prazničnih odmora u EU.

Šef diplomatije EU Đuzepe Borelj u više navrata je pozivao Vučića i Kurtija da se do kraja godine sastanu u Briselu.

Nakon poseta Beogradu i Prištini, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, nije zvanično iznosio detalje oko mogućnosti organizovanja konstruktivnog sastanka lidera dve strane.

Od ranije je poznat stav Lajčaka da bi sastanak Beograda i Prištine na visokom političkom nivou trebalo zakazivati ako postoji mogućost napretka i iskoraka, što se nije dogodilo u poslednje dve runde razgovora Vučića i Kurtija u Briselu.

Nakon sastanaka Vučića i Kurtija, sredinom juna i jula, zaključak je bio da su obe strane ostale na svojim dijametralno različitim pozicijama, a jedini dogovor bio je da se sa dijalogom mora nastaviti.

U međuvremenu, po oceni EU, napretka u dijalogu nije bilo.

Stano: Lopta je u dvorištu Prištine

I dok Kurti, pred dolazak u Brisel, poručuje da su EU posredici ti koji treba da ”procene da li će poslati pozivnice” za novu rundu razgovora, iz Brisela odgovaraju da je lopta ipak u dvorištu Prištine.

- Jasno smo stavili do znanja da je preduslov za naredni sastanak spremnost obe strane da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit svojih građana. Nedavni kontakt Borelja i šatl diplomatija u njegovo ime od strane EU posrednika, Miroslava Lajčaka, pokazali su da u ovom trenutku ne postoji takva spremnost - kaže Stano za Tanjug.

U diplomastskim krugovima u Briselu dodaju da se ”jasno zna” koja je strana ta koja mora da pokaže konstruktivnost i spremnost na svrsishodan nastavak dijaloga.

- Mnoge stvari će biti jasnije nakon sutrašnjeg sastanka Kurtija i Borelja - zaključuju u Briselu.

Video: Vučić najavio da će pisati svim šefovima država: Tražiću objašnjenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA