≫ 

Bezbednosni izazovi Evropske Unije i Zapadnog Balkana sve uže povezani

Zbog niza novih globalnih pretnji, moguće je da ćemo uskoro da se suočimo sa krizom, humanitarnom, ali i bezbednosnom - upozorila je generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu

  • 2
Aleksandar Vučić, Generalna skupština UN TANJUG/ UN PHOTO/ RICK BAJORNAS

Bezbednosni izazovi Evropske unije i Zapadnog Balkana sve su uže povezani zbog niza novih globalnih pretnji, te moramo da se suočimo s tim da se nalazimo u samom središtu tih izazova, izjavila je danas generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, na otvaranju šeste velike bezbednosne konferencije u Parizu, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da je moguće da ćemo se uskoro suočiti sa krizom, humanitarnom, ali i bezbednosnom, navodi se u saopštenju Veća.

- S obzirom na to da su nam bezbednosna pitanja zajednička, zajednički bi trebalo da bude i naš odgovor - poručila je Bregu.

Navela je da se zajednički napori svode na koncept koji svaki građanin jasno razume, a to je bezbednost.

- To znači ličnu sigurnost i sigurnost imovine, ali i odsustvo straha i nesigurnosti. To znači otpornost na radikalizam i ekstremizam, učinkovitu sigurnost granica i razumno upravljanje migracijama, iskorenjivanje organizovanog kriminala i pratećih aktivnosti. U regionu se pojavljuje novi izazov, a to su klimatske promene, kojih treba da budemo svesni - dodala je Bregu.

Ovogodišnja velika godišnja bezbednosna konferencija Veća za regionalnu saradnju održava se pod nazivom "Unapređenje regionalne bezbednosne saradnje: Stub evropskog puta Zapadnog Balkana", okuplja više od 100 stručnjaka iz regiona, predstavnike institucija i tela EU, predstavnike institucija za sprovođenje zakona, relevantnih organizacija i organizacija civilnog društva, a organizovana je zajedno sa Ministarstvom spoljnih i evropskih poslova Francuske i francuskim Institutom za visoke studije nacionalne odbrane.

Cilj konferencije je da se podrže napori na olakšavanju saradnje i koordinacije na Balkanu i između Balkana i EU, kao i da se podstakne razmena dobrih praksi u pogledu pitanja unutrašnje bezbednosti među institucijama za sprovođenje zakona Zapadnog Balkana, Francuske i drugih relevantnih evropskih aktera.

Video: Vučić sa liderima EU i regiona: Počeo Samit na Brdu kod Kranja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. decembar 2021 | 17:18

    BOJIMO SE MALIGNOG UTICAJA NATO ALIJANSE NA BALKANU !!!!

  • beast

    6. decembar 2021 | 16:02

    U ekonomskom smislu ste ugrozeni od strane kine i to je jedini problem, ne obmanjujte narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA