≫ 

Konferencija u Budimpešti: Nema opravdanja, ključ jake EU je u proširenje na Zapadni Balkan

Komesar za proširenje Oliver Varheji kazao je da sa zemljama Zapadnog Balkana mora krojiti budućnost i ukazao na to da zemlje članice EU i zemlje regiona Zapadnog Balkana dele kontinent i pripadaju istoj kulturi, ekonomiji, geografiji i istoriji. Podržano otvaranje klastera za Srbiju

  • 0
Evropska unija zastava Foto: Shutterstock

EU može biti jača u budućnosti ukoliko se u Uniju integrišu zemlje Zapadnog Balkana, zaključak je konferencije u Budimpešti pod nazivom „Dijalog o budućnosti Evrope: Da li je proširenje ključ budućnosti?“ na kojoj su učestvovali komesar za proširenje EU Oliver Varheiji, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i organizatorka konferencije ministar pravosuđa Mađarske Judit Varga.

Komesar za proširenje Oliver Varheji kazao je da sa zemljama Zapadnog Balkana mora krojiti budućnost i ukazao na to da zemlje članice EU i zemlje regiona Zapadnog Balkana dele kontinent i pripadaju istoj kulturi, ekonomiji, geografiji i istoriji.

- To su činjenice i realnost - kazao je Varheji i dodao da je veoma važno što je na samitu EU - Zapadni Balkan održanom na Brdu pri Kranju u Sloveniji pokazana posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Kako kaže, to je samo početak puta na kom se nalaze EU i Zapadni Balkan.

- Možemo sigurno reći jednu stvar ako govorimo o budućnosti Evrope. Želimo jaču Evropu zasnovano na stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu. Evropa može biti jača jedino ako potpuno integriše Zapadni Balkan - kazao je Varheji.

Dodaje da regionu Zapadnog Balkana samo EU može obezbediti na duži rok stabilnost, sigurnost i prosperitet.

Navodi da zemlje regiona treba da nastave sa sprovođenjem reformi i ističe da je neophodno da se urade oblasti vladavine prava, poštovanja ljudskih prava i zaštite manjina.

Sijarto je podržao otvaranje klastera Srbiji na konferenciji koja će se održati sledeće sedmice i istakao podršku Mađarske za sve zemlje regiona da nastave putem evrointegracija.

Kako je naveo, Mađarska veruje da EU može biti jača ako zemlje članice odluče da same budu jače.

- EU može biti jaka ponovo, ako zemlje članice postanu jake opet. Da bi se to desilo treba nam da povratimo konkurentnost za šta nam je potrebno da se izborimo sa krizama koje pogađaju ceo svet -  kazao je Sijarto.

Podsetio je da je prvo ekonomska kriza pogodila ceo svet, pa i EU, zatim migrantska i na kraju poslednje dve godine pandemija virusa korona. Sijarto je istakao da su zemlje Zapadnog Balkana u rešavanju svih tih kriza bile partner EU. Kako kaže, ako NATO može da sarađuje sa zapadnim Balkanom u vezi bezbednosti, ne može da razume koja opravdanja EU ima.

- Ukoliko EU ne bude integrisala taj region, neko drugi će - ukazao je Sijarto i dodao da je bi Zapadni Balkan fundamentalno značio za EU da bude jača.

Ministarka Judit Varga istakla je da Evropa treba da prepozna da je region Zapadnog Balkana deo evropske porodice i geografski, kulturno i u istorijskom smislu.

- Mi verujemo da ta porodica treba da bude zajedno. Mi moramo ići zajednoj ka jačoj i bezbednijom budućnosti EU, a EU institucije i zemlje članice moraju da sarađuju kako bi došli do tog cilja. Zemlje Evrope dele istoriju, a ja sam ubeđena da treba da imaju i zajedničku budućnost“, kazala je Varga.

Navodeći da je Mađarska uvek bila „kamena podrška proširenju EU“, Varga kaže da Unija treba da povrati kredibilnost tako što će početi da ispunjava svoja obećanja.

- EU mora da prepozna reforme i napore zemalja Zapadnog Balkana i da ispuni svoj deo dogovora, a zemlje moraju nastaviti da rade na reformama tamo gde su stali  - poručila je Varga.

Ističe da je uverena da je ključ za jaku EU njeno proširenje.

Video: Lideri Balkana stigli na Samit EU

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA